Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση επιδεινώνεται με απώλειες δισεκατομμυρίων από τις αγορές. Αντιμετωπίζονται προκλήσεις στις μετοχές και τα κρυπτονομίσματα. Η κατάσταση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζει να επιδεινώνεται, με τον δείκτη φόβου να εκτοξεύεται σε επίπεδα ρεκόρ οκταμήνου και τους επενδυτές να σπεύδουν να τοποθετηθούν σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο. Από την κρίση δεν έχει ξεφύγει ούτε το bitcoin, το οποίο παραμένει σε πτωτική πορεία. Οι δασμοί του προεδρίου Τραμπ προκάλεσαν μαζικό ξεπούλημα στις μετοχές την περασμένη εβδομάδα, με τις αγορές να έχουν απωλέσει, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, σχεδόν 9,5 τρισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου το ένα τρίτο του αμερικανικού ΑΕΠ.
Η πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί κατά περίπου 4%, ακολούθησε την καταστροφή που σημειώθηκε στην Ασία, ενώ η πλειοψηφία των μεγάλων χρηματιστηρίων σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι εμφάνισαν σημαντικές απώλειες κατά την έναρξη της συνεδρίασης.
Στο ασταθές αυτό περιβάλλον, το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να διατηρήσει τις 1.500 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 5,20%. Παρά την ελαφριά ανάκαμψη, οι ανησυχίες για την ανθεκτικότητα της αγοράς παραμένουν, με πολλούς αναλυτές να εκφράζουν ανησυχίες για την επιβίωση των αποδόσεων και την ευρύτερη οικονομική εικόνα.
Καθώς οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ σχεδόν εξανεμίζονται, η προσοχή στρέφεται προς την αντίδραση της Κίνας, με τον αντίκτυπο της απόφασης της κινεζικής κυβέρνησης για επιβολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα να αναμένεται να είναι σοβαρός.
Οι επενδυτές, υπό την πίεση του εξαιρετικά τεταμένου οικονομικού κλίματος, στρέφονται στα ομόλογα των ΗΠΑ, μειώνοντας τις αποδόσεις σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2022. Η ασυνήθιστη εικόνα στις αγορές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών πτώσεων και ανακαμμάτων σε προϊόντα όπως ο χαλκός και το ασήμι, αντανακλά την γενικότερη αβεβαιότητα στην αγορά.
Με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Μπιλ Άκμαν να προειδοποιεί για μια ενδεχόμενη οικονομική ύφεση, και άλλους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι επικίνδυνες, η επόμενη περίοδος προμηνύεται αβέβαιη. Ο αντίκτυπος της πολιτικής Τραμπ και οι συνέπειες του εμπορικού πολέμου παραμένουν υπό παρακολούθηση από τους ειδικούς της αγοράς.
Πηγή περιεχομένου: in.gr