Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Σε καραντίνα όλα τα κοπάδια – Οι οικονομικές συνέπειες από πιθανή εξάπλωση της νόσου

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Σε καραντίνα όλα τα κοπάδια – Οι οικονομικές συνέπειες από πιθανή εξάπλωση της νόσου

Όλα τα κοπάδια της χώρας τίθενται σε καραντίνα με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανώλης στα αιγοπρόβατα.

Η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, περί απαγόρευσης της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια ελήφθη μετά τον εντοπισμό κρούσματος χθες (26.07.24) στην Κορινθία, μετά από τα κρούσματα στη Θεσσαλία.

Αυτό σημαίνει πως κανένα πρόβατο και κανένα κατσίκι δεν θα επιτρέπεται να μετακινηθεί από το κοπάδι προς άλλη κατεύθυνση για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή.

Να σημειωθεί πως η απόφαση Τσιάρα δεν έχει «ημερομηνία λήξης», καθώς δεν τίθεται ρητά κάποιος χρονικός ορίζοντας στη διάρκεια αυτής της καραντίνας στα κοπάδια (η οποία είναι στη «λογική του covid-19», όπως σχολίασαν στο newsit.gr αναλυτές) και αξιόπιστες πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως θα κρατήσει «όσο χρειαστεί».

Οι ίδιες πηγές, όμως, τονίζουν πως ο χρόνος επώασης της πανώλης στα αιγοπρόβατα φτάνει ακόμη και τις 20 μέρες, κάτι που δίδει έμμεσα στην καραντίνα έναν ορίζοντα «φθινοπωρινό».

Αν και εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι αποφυγή της εξάπλωσης της πανώλης μέσω της αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που αποφάσισε ο κος Τσιάρας, διάχυτη είναι η μεγάλη – πλέον – ανησυχία για τις οικονομικές συνέπειες στον κλάδο των κτηνοτρόφων, μαζί και στους καταναλωτές.

Ήδη οι κτηνοτρόφοι ζητούν διπλάσιες αποζημιώσεις σε σχέση με εκείνες που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021, δηλαδή πάνω από 350 ευρώ ανά ζώο που θανατώνεται έναντι 150 ευρώ που προβλέπει η εν λόγω ΚΥΑ.

Το ύψος της αποζημίωσης, όμως, θα εξαρτηθεί από το πλήθος των ζώων που θα θανατωθούν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως όσο μεγαλύτερο είναι το πλήθος των ζώων που θα θανατωθούν, τόσο χαμηλότερη θα είναι αποζημίωση την οποία θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι, καθώς οι δημοσιονομικοί πόροι δεν είναι «απεριόριστοι».

Σημειώνεται πως για κάθε κρούσμα που εντοπίζεται σε ένα κοπάδι, θανατώνεται όλο το κοπάδι.

Αν και είναι νωρίς για να κάνει οποιασδήποτε οποιαδήποτε ασφαλή εκτίμηση για τις συνέπειες της πανώλης στα αιγοπρόβατα πάνω στην προσφορά αλλά και τη ζήτηση του κρέατος και του γάλατος τους είναι σαφές πως σε περίπτωση που αυτή τελικά επεκταθεί μαζικά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική μείωση της παραγωγής κρέατος, γάλακτος και τυριού από τα πρόβατα και τα κατσίκια, αύξηση της εισαγωγής, αύξηση των τιμών των προϊόντων αυτών και πολύ πιθανή μείωση της κατανάλωσης.

Πηγή: newsit.gr

Δείτε επίσης: Ν. Ανδρουλάκης: «Οι εκβιασμοί για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στρέφονται κατά των ασφαλισμένων»

Loading