Παρουσίασε σήμερα το σχέδιο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η «Επιτροπή Πισσαρίδη» μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του, χαρακτήρισε την έκθεση ως «ένα πυκνό σχέδιο το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει τον ίδιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας και θέτει στόχους οι οποίοι εφόσον μπορέσουμε να τους πετύχουμε, θα μιλάμε πράγματι για μια μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας».
Κεντρικός στόχος, σύμφωνα με την επισήμανση του πρωθυπουργού, «είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία, η ενίσχυση της εργασίας“.
Επίσης, τόνισε ότι διαπίστωσε πολλές από τις προτάσεις της έκθεσης κινούνται στη γραμμή όχι απλώς των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά των κυβερνητικών δράσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης επισημάνθηκε η ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση, ενώ έγινε λόγος για ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου της εργασίας, της παραγωγής και της πολιτικής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τα μέλη της Επιτροπής, τους καθηγητές κ.κ. Πισσαρίδη, Βέττα, Βαγιανό και Μεγήρ, για τη δουλειά που έκαναν και την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική.
«Έχετε κάνει μια εξαιρετική δουλειά και έχετε βάλει ένα πλαίσιο το οποίο είναι φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο, αλλά θεωρώ και ρεαλιστικό και πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο να μας δοθεί σήμερα η ευκαιρία να γίνει μια σύντομη παρουσίαση των βασικών αξόνων, ώστε εντός ενός σύντομου χρονοδιαγράμματος να πάρουμε και τις απόψεις και τις εκτιμήσεις όλων των κοινωνικών εταίρων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Για να μπορούμε να καταλήξουμε, πια, σ’ ένα κείμενο το οποίο θα αποτελεί ένα σχέδιο αναφοράς για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα κατευθύνει και τις πολιτικές μας ενόψει του Recovery Fund (Ταμείου Ανάκαμψης), το οποίο πιστεύω ότι θα θέσει στη διάθεσή μας σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Ωστόσο, θα επεκτείνεται και πέρα απ’ αυτό θέτοντας προτεραιότητες οι οποίες δεν είναι απλά βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Τι προβλέπει το Σχέδιο Ανάπτυξης:
Στις 151 σελίδες του, το Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία -σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση- ακουμπάει όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας, με συγκεκριμένες προτάσεις.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:
1. Να βοηθηθούν οι άνεργοι στην προσπάθειά τους να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας με την ενσωμάτωση της κατάρτισης. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) να βοηθάει ενεργά τους ανέργους για έξι μήνες στην αναζήτηση εργασίας. Τα άτομα που δεν έχουν βρει δουλειά μετά από 6 μήνες, να καλούνται να συμμετέχουν σε στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης, ακολουθούμενη από πρακτική άσκηση στην αγορά, την οποία θα βρίσκει για τον εκπαιδευόμενο το κέντρο κατάρτισης. Η εκπαίδευση να είναι ουσιαστική και να οδηγεί σε συγκεκριμένες δεξιότητες που μπορούν να πιστοποιηθούν. Δηλαδή, να μετατραπεί το σημερινό σύστημα που κατα κάποιο τρόπο θεωρεί τον άνεργο καταδικασμένο στο μόνιμο περιθώριο, σ’ ένα που τον αντιμετωπίζει ως εν δυνάμει εργαζόμενο και τον θωρακίζει.
2. Να επεκταθεί το σύστημα μητρικής άδειας και στους πατέρες που θα είναι υπόχρεοι κάποιας πατρικής άδειας. Παράλληλα, να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στο πότε μία γυναίκα θα ξεκινήσει και θα τελειώσει την άδεια τοκετού. Απώτερος στόχος είναι να μειωθούν οι περιορισμοί και διαφορές ανάμεσα στα φύλα όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών και την αγορά εργασίας.
3. Να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε νοικοκυριά που επενδύουν μακροπρόθεσμα σε ελληνικές εταιρείες που εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως υπάρχουν σε χώρες όπως το Ην. Βασίλειο, η Γαλλία, και η Ιταλία. Να καταργηθεί ο φόρος 1% επί των μετοχικών κεφαλαίων που αντλούν εταιρείες από το ΧΑ.
4. Να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης, τις οικονομίες κλίμακος και την προώθηση της συνεργασίας. Το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές.
5. Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα τμήματα στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος με ανώτατο όριο 12 μηνών έως την απόφαση, στο πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με προεδρεύοντες ειδικά καταρτισμένους δικαστές (που θα μπορούν ενδεχομένως να λαμβάνουν αποφάσεις και κατόπιν γνωμοδότησης εξειδικευμένων τεχνικών συμβούλων).
Οι οικονομικές προτεραιότητες του σχεδίου περιλαμβάνουν:
-την άνοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ,
-την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και τη μείωση της παραοικονομίας,
-την επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση,
-την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων,
-την προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης,
-την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων,
-την υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών.
Δείτε ακόμη:
Υπουργείο Εργασίας για αναδρομικά: Θα συνεκτιμηθούν οι αντοχές της οικονομίας για το χρόνο καταβολής