Πέντε προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος Εργάνη από το Οικονομικό Επιμελητήριο

Πέντε προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος Εργάνη από το Οικονομικό Επιμελητήριο

Πέντε προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος Εργάνη, απέστειλε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Βρούτση, κατόπιν αιτήματος του υπουργού.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι εξής:

– Ηλεκτρονική διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων ΟΑΕΔ-ΕΦΚΑ-ΣΕΠΕ και καταχώρηση των στοιχείων προσωπικού σε μία μόνο ηλεκτρονική πύλη, η οποία θα μεταφέρει τα δεδομένα και θα ενημερώνει όλες τις βάσεις δεδομένων του Εργάνη και άλλων δημόσιων οργανισμών. Έτσι, ενισχύονται τα όπλα για την καταπολέμηση της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, και διευκολύνονται οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις στην καθημερινότητα τους, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και της απλοποίησης των διαδικασιών.

– Αναβάθμιση της υπηρεσίας Υποστήριξης του Εργάνη, ώστε να παρέχεται άμεσα βοήθεια σε αιτήματα/προβλήματα των χρηστών και ανάπτυξη συστήματος helpdesk με σημειώσεις – οδηγίες χρήστη μέσω ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με χρήση τεχνικών μέσων – έντυπης ύλης, ήχου, βίντεο. Επιπλέον, προτείνεται η κωδικοποίηση του νομικού πλαισίου και των εγκυκλίων, καθώς και η νομική υποστήριξη των χρηστών. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται το κόστος αναζήτησης προσωπικού από τις επιχειρήσεις και αποτυπώνονται οι ανάγκες της αγοράς εργασίας σε δεξιότητες και επαγγέλματα.

– Δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δημοσιεύουν αγγελίες για θέσεις εργασίας σε ειδική εφαρμογή στο Εργάνη, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι άνεργοι, αλλά και οι απασχολούμενοι, που αναζητούν εργασία σχετική με τα προσόντα τους.

– Επαναπροσδιορισμός του ύψους των προστίμων της εργατικής νομοθεσίας, προλαμβάνοντας με δικλείδες προστασίας την παραβατικότητα εκ των προτέρων και επιβολή προστίμων σε τυχόν υποτροπή κάθε επιχείρησης.

– Θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας, με την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ωρομέτρησης και σύνδεσης των στοιχείων, όπως η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων, με τα προγράμματα μισθοδοσίας των επιχειρήσεων.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading