Πετρέλαιο: Η ζήτηση οδεύει σε πτώση ρεκόρ το 2020
Πετρέλαιο: Η ζήτηση οδεύει σε πτώση ρεκόρ το 2020

Πετρέλαιο: Η ζήτηση οδεύει σε πτώση ρεκόρ το 2020

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε σήμερα ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο οδεύει προς πτώση ρεκόρ το 2020, αν και αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για τη μείωση, επικαλούμενος τη χαλάρωση του lockdown.
Προειδοποιεί, όμως, ότι μια επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων θα αποτελούσε κίνδυνο για τη «σταδιακή αλλά εύθραυστη» ανάκαμψη των τιμών. 

Οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ για το πετρέλαιο

Η κατανάλωση πετρελαίου θα μειωθεί φέτος κατά 8,6 εκ. βαρέλια την ημέρα, δήλωσε ο ΙΕΑ σε πρόσφατη έκθεσή του. Η εκτίμηση αυτή είναι σαφώς πιο αισιόδοξη από εκείνη του προηγούμενου μήνα (9,3 εκ. βαρέλια ανά ημέρα). Επομένως, η συλλογική ζήτηση φέτος ανέρχεται στα 91,2 εκ. βαρέλια ανά ημέρα, έναντι των 100 εκ. βαρελιών ανά ημέρα πέρυσι.  

«Οι επιχειρήσεις αρχίζουν να ανοίγουν ξανά σταδιακά και οι άνθρωποι επιστρέφουν στη δουλειά τους, γεγονός που θα δώσει ώθηση στη ζήτηση πετρελαίου,» δήλωσε ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι στη μηνιαία έκθεση αγοράς πετρελαίου. 

Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από μέτρα περιορισμού αναμένεται να μειωθεί στα 2,8 δισ. τον Μάϊο, έναντι των 4 δισ. τον Απρίλιο. 

Καθώς οι περικοπές παραγωγής από την Opec+ και τη Ρωσία τίθενται σε ισχύ επίσης από τον Μάιο, ο IEA είπε ότι οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί.  

Πτώση – ρεκόρ στη ζήτηση φέτος 

Ο παγκόσμιος εφοδιασμός με πετρέλαιο αναμένεται να μειωθεί κατά 12 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα το Μάιο και να φτάσει στα 88 εκατομμύρια ανά ημέρα, δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 9 χρόνια. Ο ΙΕΑ είπε ότι «μαζικές περικοπές» εκτός της λεγόμενης συμφωνίας Opec +, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τον Καναδά, πραγματοποιούνται επίσης σε ταχύτερους ρυθμούς.  

Μειώνοντας την πρόβλεψή του, ο Οργανισμός αναφέρθηκε επίσης και στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης κινητικότητα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ καθώς και στη υψηλότερη ζήτηση στην Κίνα καθώς η χώρα μπαίνει πάλι σε κανονικούς ρυθμούς. 

«Η οικονομική δραστηριότητα ξεκινά μια σταδιακή αλλά εύθραυστη ανάκαμψη. Ωστόσο, συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες. Η μεγαλύτερη είναι εάν οι κυβερνήσεις μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα του lockdown χωρίς να προκαλέσουν αναζωπύρωση των κρουσμάτων της COVID-19», ανέφερε ο ΙΕΑ. 

Δείτε ακόμα:

ΕΟΦ: Αισιοδοξία για το εμβόλιο του κορονοϊού το 2021

Loading

Play
What do you like about this page?

0 / 400