Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε στο 3% τον Σεπτέμβριο (χαμηλότερα από το 3.2% τον Αύγουστο), σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα της Eurostat. Είναι προφανές ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συνεχίζεται αμείωτος, με μηνιαία αύξηση 1.7%, κατατάσσοντας τη χώρα πίσω από την Πορτογαλία και την Ιταλία με 1.2%.
Σχετικά με τους κύριους παράγοντες του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, οι υπηρεσίες αναμένονται να έχουν την υψηλότερη ετήσια αύξηση τον Σεπτέμβριο (4.0%, χαμηλότερα από το 4.1% τον Αύγουστο), ακολουθούμενες από τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (2.4%, ψηλότερα από το 2.3% τον Αύγουστο), βιομηχανικά αγαθά μη ενέργειας (0.4%) που παρέμειναν σταθερά σε σύγκριση με τον Αύγουστο, και ενέργεια (-6.0%, χαμηλότερα από το -3.0% τον Αύγουστο). Ο βασικός πληθωρισμός, που αποκλείει τις μεταβαλλόμενες τιμές ενέργειας και ακατέργαστων τροφίμων, ήταν 2.7% στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από το 2.8% τον Αύγουστο.
Στη Γερμανία, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (HCPI) μειώθηκε στο 1.8% τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, Destatis. Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός στη Γερμανία ήταν κάτω από τον στόχο 2% της ΕΚΤ ήταν τον Φεβρουάριο του 2021.
Τέλος, ο πληθωρισμός υποχώρησε επίσης κάτω από τον στόχο 2% της ΕΚΤ στη Γαλλία και την Ισπανία, ενισχύοντας την πιθανότητα ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.