Ανάλυση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και τους παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία. Ο δρόμος για την εξημέρωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι γεμάτος προκλήσεις, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το τρίγωνο μισθοί-κέρδη-παραγωγικότητα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εξέλιξη του εγχώριου πληθωρισμού, που επηρεάζεται κυρίως από εσωτερικούς παράγοντες. Ο εγχώριος πληθωρισμός δεν αντικατοπτρίζει απλώς τις ανατιμήσεις των εισαγωγών, αλλά ενσωματώνει και τις εσωτερικές δυνάμεις που διαμορφώνουν τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών στην ζώνη του ευρώ.
Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ επισημαίνουν ότι, παρά την πτώση του γενικού πληθωρισμού, ο εγχώριος πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα λόγω των πιέσεων στον τομέα των υπηρεσιών και του αυξημένου εσωτερικού κόστους. Αν και η κεντρική τράπεζα προσβλέπει σε επιστροφή του συνολικού πληθωρισμού στο στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025, η αναγκαιότητα περιορισμού του μισθολογικού κόστους εγείρει ανησυχίες για τους εργαζόμενους. Οι προϋποθέσεις για αυτή την επιστροφή απαιτούν τη συμμόρφωση των μισθών με τη ζήτηση και την παραγωγικότητα.
Η ανάλυση της ΕΚΤ αποκαλύπτει ότι οι πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες ήταν κρίσιμες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση της ζήτησης καθώς ο δανεισμός έχει γίνει ακριβότερος. Η δυναμική του πληθωρισμού δεν επηρεάζεται μόνο από τη ζήτηση, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται το εργατικό τους δυναμικό. Η προσαρμογή των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες και η μετακύλιση του υψηλότερου κόστους εργασίας στους καταναλωτές είναι καίρια ζητήματα που καθορίζουν την πορεία του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τους ευρωπαίους τεχνοκράτες, οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις βασίζονται σε ιστορικά δεδομένα, αν και η αβεβαιότητα παραμένει λόγω εξωτερικών παραγόντων. Ο πληθωρισμός της απληστίας είναι μια έννοια που πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, καθώς τα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων φαίνεται να παραμένουν ανθεκτικά ακόμα και σε περιόδους πληθωριστικής κρίσης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr