Ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν από την πανδημία

Ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν από την πανδημία

Μπορει η πανδημία να προκάλεσε κρίση και να «τράβηξε χειρόφρενο» σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, ωστόσο ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας άνθησαν και ευνοήθηκαν από αυτήν την κατάσταση.

Από την Amazon έως τη Lego, μέσω της Air France, της Chevron ή της Sony, μια γρήγορη επισκόπηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020 για μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας οικονομίας.

– Amazon, πρωταθλήτρια του ηλεκτρονικού εμπορίου

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων ανάγκασε τους καταναλωτές να στραφούν περισσότερο προς το Διαδίκτυο.

Παγκόσμιος κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου, η αμερικανική Amazon, που επωφελήθηκε επίσης από την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες ‘cloud’, είδε τον κύκλο εργασιών της να απογειώνεται σχεδόν κατά 40% το 2020, κοντά στα 387 δισεκ. δολάρια.

Στο ίδιο πνεύμα, αν και πολλοί μπήκαν στις κουζίνες τους και ασχολήθηκαν με τη μαγειρική, η διανομή φαγητού γνώρισε επίσης αξιοσημείωτη άνοδο.

Ο αγγλο-ολλανδικός όμιλος Just Eat Takeaway κατέγραψε άλμα στα έσοδά του κατά 54% στα 2,4 δισεκ. ευρώ, ενώ η βρετανική ανταγωνίστριά του Deliveroo είδε την αξία των συναλλαγών στην πλατφόρμα της να αυξάνεται κατά 64% στα 4,1 δισεκ. λίρες.

Τα σπιτικά προϊόντα σε κάθε περίπτωση άντεξαν: στη Γαλλία, οι πωλήσεις των μικρών οικιακών συσκευών αυξήθηκαν (+11,2%) λόγω των περιορισμών, κυρίως των επεξεργαστών τροφίμων (+27,5%).

– Lego, βιντεοπαιχνίδια, σήριαλ: η διασκέδαση υπό περιορισμό

Καθώς οι άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε πλέον στον κινηματογράφο, το θέατρο ή το μουσείο, οι κυρίαρχοι της κατ’ οίκον «διασκέδασης» είχαν φυσικά ούριο άνεμο.

Η Lego, η δανέζικη εταιρία που κατασκευάζει τα γνωστά πλαστικά τουβλάκια, κατέγραψε μια χρονιά ρεκόρ σε ό,τι αφορά τα κέρδη της (+19% στο 1,3 δισεκ. ευρώ) ενώ οι πωλήσεις της κατέγραψαν άλμα 13%.

Σε ό,τι αφορά την εικονική πραγματικότητα, τα βιντεοπαιχνίδια γνώρισαν επίσης άνθηση το 2020, με την Sony και τη Microsoft να λανσάρουν καινούργιες κονσόλες αμέσως πριν από τα Χριστούγεννα. Η ιαπωνική εταιρία είδε επίσης τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 40% σε ετήσια βάση κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.

Η αμερικανική Activision (“Call of Duty”) ξεπέρασε τις εκτιμήσεις το τελευταίο τρίμηνο και η γαλλική Ubisoft αναμένει επιδόσεις-ρεκόρ για την ετήσια χρήση 2020/2021 (που ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου).

Το πάθος για σήριαλ κάθε άλλο παρά μειώθηκε. Ενώ η πρωτοπόρος Netflix ξεπέρασε τους 200 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο, χάρη σε διάφορες επιτυχίες όπως «Το γκαμπί της βασίλισσας», η ανταγωνίστριά της Disney+, που ξεκίνησε στα τέλη του 2019, έφθασε ήδη τα 95 εκατ. συνδρομητές στις αρχές του 2021.

– Οι αερομεταφορές καθηλωμένες στο έδαφος

Το 2020 ήταν ένα “annus horribilis” για τις αεροπορικές εταιρίες λόγω των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επηρέασαν τον τουρισμό: η Air France υπέστη σοκ «άνευ προηγουμένου» που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει 7,1 δισεκ. ευρώ, λίγο περισσότερα από τη γερμανική ανταγωνίστριά της Lufthansa (6,7 δισεκ.) ή τον βρετανικό όμιλο IAG, τη μητρική της British Airways (6,9 δισεκ.).

Από τις επιπτώσεις αυτές δεν γλίτωσαν ούτε οι εταιρίες χαμηλού κόστους, όπως η EasyJet, που είδε τα έσοδά της να καταγράφουν βουτιά 88% το πρώτο τρίμηνο της χρήσης της (από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου).

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (Iata), οι εταιρίες έχασαν 510 δισεκ. δολάρια σε κύκλο εργασιών το 2020 και οι οικονομικές τους ζημίες έφθασαν τα 118 δισεκ. δολάρια. Ο ορίζοντας δεν είναι ακόμα καθαρός: οι ζημίες αναμένεται να φθάσουν τα 38 δισεκ. τη φετινή χρονιά.

– Οι πετρελαϊκές σε τέλμα αλλά αναμένουν ανάκαμψη

Η βουτιά της παγκόσμιας δραστηριότητας ανέκοψε σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση για πετρέλαιο και οι κολοσσοί του μαύρου χρυσού ολοκλήρωσαν το 2020 με θηριώδεις ζημίες.

Οι πέντε μεγαλύτερες, ιδιωτικές, επιχειρήσεις στον κόσμο –BP, Chevron, ExxonMobil, Shell και Total– ανακοίνωσαν συνολικά καθαρές ζημίες 77 δισεκ. δολάρια για το 2020, εκ των οποίων πάνω από 20 δισεκ. μόνο για τη BP.

Ο κλάδος μπορεί σε κάθε περίπτωση να ευελπιστεί ότι θα επωφεληθεί από την ανάκαμψη εν μέσω επιτάχυνσης των εμβολιαστικών προγραμμάτων το 2021, που έχει ήδη επιτρέψει στην τιμή του πετρελαίου να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Δείτε επίσης: Χρ. Σταϊκούρας: “Η έκδοση του ομολόγου σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play