Πολεοδομικές αυθαιρεσίες: Οι πέντε κρίσιμες αιτίες από το Σαρακήνικο μέχρι τη Σαντορίνη

Πολεοδομικές αυθαιρεσίες: Οι πέντε κρίσιμες αιτίες από το Σαρακήνικο μέχρι τη Σαντορίνη

Αναλύουμε τις αιτίες πίσω από τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες στην Ελλάδα, από το Σαρακήνικο έως τη Σαντορίνη. Η περίπτωση του ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο της Μήλου, οι παρανομίες στη σεισμόπληκτη Σαντορίνη και οι αυθαιρεσίες στη Μύκονο αποκαλύπτουν την μακροχρόνια αδράνεια του κράτους να διαχειριστεί σοβαρά θέματα πολεοδομίας. Αυτές οι πολεοδομικές ασθένειες παραμένουν ανεπίλυτες και οδηγούν σε συνεχιζόμενες αυθαιρεσίες.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στο 80% της ελληνικής επικράτειας αποτελεί την πιο σοβαρή αιτία για τις αυθαιρεσίες. Από το 2018, οι προσπάθειες για τη θέσπιση και αναθεώρηση πολεοδομικών σχεδίων διακόπτονται, με προγραμματισμένες παραδόσεις που συνεχώς αναβάλλονται.

Σημαντική πρόοδος καταγράφεται με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) σε περιοχές με υψηλή αυθαιρεσία, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας όμως διαφέρουν: στη Μύκονο οι περιορισμοί που προτείνονται προκάλεσαν αναστάτωση, ενώ στη Σαντορίνη η ανάγκη για λιγότερη δόμηση γίνεται ολοένα πιο επιτακτική, καθώς το 25% της δόμησης είναι αυθαίρετη.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει στον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης μέσω σύγχρονων μεθόδων όπως drones και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Η διαδικασία αυτή επιδιώκει να εντοπίσει και να αποκαλύψει παρανομίες σε εθνικό επίπεδο, ξεκινώντας από περιοχές με υψηλή αυθαιρεσία όπως η Μύκονος.

Επιπλέον, η καθυστέρηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών έχει προκαλέσει επιπλοκές, αναγκάζοντας τη χώρα να αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι απαιτούμενες μελέτες που θα έθεταν χρήσεις γης στις ευαίσθητες περιοχές έχουν καθυστερήσει σημαντικά, οδηγώντας σε ανακλήσεις ή αναστολές οικοδομικών αδειών.

Η λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης είναι υποστελεχωμένη, προκαλώντας περαιτέρω επιβράδυνση στις διαδικασίες ελέγχου και έκδοσης αδειών. Η αδυναμία της πολιτείας να παρέχει τις απαραίτητες δομές και πόρους έχει επιδεινώσει την κατάσταση των πολεοδομιών, αναγκάζοντας τον διάλογο για την επαναφορά τους υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play