Πορτογαλία: Ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής από την ΕΕ για αμυντικές δαπάνες

Πορτογαλία: Ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής από την ΕΕ για αμυντικές δαπάνες

Η Πορτογαλία ζητά από την ΕΕ να ενεργοποιήσει τη ρήτρα διαφυγής για να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες. Η Πορτογαλία προγραμματίζει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενεργοποίηση της λεγόμενης ρήτρας δημοσιονομικής διαφυγής, προκειμένου να επιτραπεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών. Αυτή η κίνηση επιδιώκει να ενισχύσει την παραγωγή και την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ευρώπη, σε μια εποχή που οι πιέσεις για αύξηση των δαπανών γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η Πορτογαλία θα είναι ένα από τα πρώτα κράτη μέλη που θα ενεργοποιήσουν αυτή τη ρήτρα.

Πέρυσι, η Πορτογαλία δαπάνησε το 1,55% του ΑΕΠ της για αμυντικές ανάγκες, γεγονός που εξακολουθεί να είναι κατώτερο του επίσημου στόχου του ΝΑΤΟ για 2%. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να αυξήσει αυτές τις δαπάνες στα επόμενα χρόνια. Οι πιέσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, έχουν προσθέσει επιπλέον βάρος στην απόφαση αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, χωρίς τις συνήθεις πειθαρχικές κυρώσεις όταν το δημόσιο έλλειμμα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ. Αυτή η στρατηγική αποσκοπεί στην κινητοποίηση σχεδόν 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που βρίσκεται σε υπηρεσιακό ρόλο εν αναμονή των εκλογών του Μαΐου, έχει συμβουλευτεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, πριν προχωρήσει στην απόφαση αυτή. Η Πορτογαλία παρουσιάζει δημοσιονομικά πλεονάσματα για αρκετά χρόνια, γεγονός που ενδεχομένως να δικαιολογεί την προθυμία της να δοκιμάσει τη ρήτρα διαφυγής.

Φέτος, η κυβέρνηση προβλέπει πλεόνασμα 0,3% του ΑΕΠ, ακολουθώντας το πλεόνασμα 0,7% του προηγούμενου έτους. Αντίθετα, η γειτονική Ισπανία, με τις χαμηλότερες αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επίτευξη του στόχου του 2%, αν και ακόμη εξετάζει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής. Τα κράτη μέλη θα έχουν περιθώριο να υποβάλουν αιτήσεις έως τα τέλη Απριλίου για την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play