Πώς οι πολυεθνικές καθορίζουν τις τιμές στην ελληνική αγορά: Ένα «κλειδωμένο» περιθώριο κέρδους

Πώς οι πολυεθνικές καθορίζουν τις τιμές στην ελληνική αγορά: Ένα «κλειδωμένο» περιθώριο κέρδους

Μπορεί η επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, να μην έμεινε αναπάντητη, αλλά είναι βέβαιο – το προεξοφλούν στην αγορά – ότι ουδέν πρόκειται να συμβεί επί του θέματος. Ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του τόνιζε πως οι πολυεθνικοί όμιλοι τιμολογούν διαφορετικά στην Ελλάδα απ’ ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ισολογισμοί που θα δημοσιευτούν το 2025 και θα αφορούν τη χρήση του 2024, αναμένεται να δείξουν περιορισμένα ή ακόμη και χαμηλότερα κέρδη.

Το «κλειδωμένο» περιθώριο κέρδους οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι περισσότεροι πολυεθνικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά έχουν εισαγωγικό χαρακτήρα. Οι εταιρείες αυτές πραγματοποιούν ανατιμήσεις στην εξαγωγή τους προς την Ελλάδα, κρατώντας το επιπλέον κέρδος στο εξωτερικό. Η τάση των τιμών, παρά τις κρατικές παρεμβάσεις και τον ανταγωνισμό, φαίνεται να είναι καθοδική.

Στη δική τους περίπτωση, οι ελληνικές εισαγωγικές εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων μπορεί να διατηρούν ένα μέρος των κερδών τους στο εξωτερικό, ενώ τα προϊόντα εμφανίζονται με υπερβάλλουσες ανατιμήσεις στην ελληνική αγορά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό δημόσιο υπο suffers απώλειες από τα φορολογικά έσοδα που προέρχονται από τα επιχειρηματικά κέρδη, που θα είναι σαφώς μικρότερα.

Αναφορικά με τις συζητήσεις σχετικά με την αποκλιμάκωση των τιμών, φαίνεται ότι έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις και οι προμηθευτικές εταιρείες αναμένεται να κάνουν επιπλέον εκπτώσεις. Αυτή η συμφωνία θα κοινοποιηθεί από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ προς τη γενική γραμματεία Εμπορίου και το υπουργείο Ανάπτυξης θα δημοσιοποιεί τις εταιρείες που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, επιστρέφοντας μια «δωρεάν διαφήμιση» για τη βιομηχανία.

Τέλος, οι πηγές της αγοράς εκφράζουν ελπίδα ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν θα παρατείνει τις νομοθετικές παρεμβάσεις που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ η τιμή των καταναλωτικών προϊόντων αναμένεται να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται στην πορεία.

Loading

Play