Αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τις Βρυξέλλες με έμφαση στα αναπτυξιακά ζητήματα και τις προκλήσεις. Η αύξηση των επενδύσεων, υποστηριζόμενη από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με την ανθεκτική εγχώρια ζήτηση και τη χαλάρωση του κόστους δανεισμού, προβλέπεται να διατηρήσει την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να προβλέπεται πάνω από τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες, φτάνοντας το 2,3% το 2025.
Η δημοσιονομική πολιτική έχει φέρει θετικά αποτελέσματα, καθώς ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 140% έως το 2026. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει πέντε σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν την αναπτυξιακή της πορεία.
Ωστόσο, οι αρνητικές διεθνείς εξελίξεις, όπως οι γεωπολιτικές προκλήσεις και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συνθέτουν ένα περίπλοκο τοπίο για την ελληνική οικονομία. Οι οικονομικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες εκφράζουν ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού και των εμπορικών εμποδίων.
Ειδικά αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, θεωρείται καταλυτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ, ανάλογα με την αποδοτικότητα της κατανομής των κονδυλίων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr