Πώς θα κάνετε την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Διαβάστε βήμα – βήμα τη διαδικασία.

Διορία μέχρι τη Δευτέρα έχουν λάβει οι δικαιούχοι για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα θέρμανσης. Η υποβολή θα γίνεται από την πλατφόρμα myΘέρμανση και το ανώτατο όριο του επιδόματος θα είναι 1.600 ευρώ.

Μέσω της υπηρεσίας μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλετε αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Για τα λοιπά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα – πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο “μπλε κηροζίνη”), εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, μπορείτε να υποβάλετε στοιχεία των παραστατικών αγοράς.

Βήμα-βήμα η διαδικασία

 1. Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 2. Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
 3. Επιλέγω είδος καυσίμου
 4. Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
 5. Επιλέγω οικισμό *
 6. Συμπληρώνω τα τμ της κατοικίας
 7. Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα προκύψουν οι δικαιούχοι είναι περισσότερα σε σχέση με πέρυσι και υπάρχει η εκτίμηση ότι οι δυνητικά δικαιούχοι είναι 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά και το συνολικό ποσό της επιδότησης μαζί με το ποσό που δίνεται στην αντλία φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση την απόφαση χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης προβλέπεται:

 • Πρώτη πληρωμή έως 21 Δεκεμβρίου
 • Προκαταβολή αλλά μόνον για όσους πήραν και πέρυσι επίδομα (επειδή –θεωρητικά- οι νέοι δικαιούχοι που προστέθηκαν φέτος έχουν τουλάχιστον 10% υψηλότερα εισοδήματα από τους περσινούς)
 • Πλαφόν στα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης: τα όρια ποσοτήτων που επιδοτούνται, θα υπολογίζεται πως αγοράστηκαν με 1,4 ευρώ το λίτρο, που είναι σήμερα ο μέσος όρος πανελλαδικά. Οι τιμές όμως δεν είναι ίδιες σε όλη την Ελλάδα, ούτε θα παραμείνουν σταθερές–ειδικά αν διακοπεί η απευθείας επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο (+7 λεπτά από τις εταιρίες) που προσωρινά ισχύει ως το τέλος της χρονιάς.
 • Διεύρυνση της επιδότησης: επιδοτείται και η κηροζίνη σόμπας, αλλά και πέλετ σε οικισμούς έως 10.000 κατοίκους (αντί 3.500 πέρυσι) αλλά και σε ψυχρές περιοχές με δείκτη 0,8 βαθμοημέρες.

Το επίδομα μπορούν να το πάρουν οι υπόχρεοι της δήλωσης αλλά όχι όσοι είναι «φιλοξενούμενοι» ή εξαρτώμενα μέλη στη φορολογική όπως για παράδειγμα τα παιδιά. Επίσης δεν έχουν το δικαίωμα να το λάβουν όσοι είναι στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης ή διαθέτουν δύο και περισσότερα ΙΧ.

Χάνουν το επίδομα όσοι δηλώνουν στην εφορία τον χώρο τους σαν «επαγγελματική στέγη», καθώς προορίζεται μόνο για κύρια κατοικία όπου διαμένουν –ασχέτως αν είναι δική τους ή νοικιασμένη.

Δείτε επίσης: Καταβάλλεται μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου το επίδομα ακρίβειας – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι