Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;

Η Ελλάδα ανησυχεί για την ενεργειακή της ασφάλεια χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά διαθέτει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού. Το θέμα του ρωσικού φυσικού αερίου επανέρχεται στο προσκήνιο, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας. Η διακοπή της διέλευσης του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας επαναφέρει μνήμες από την ενεργειακή κρίση. Είναι αναγκαίο να εξεταστεί εάν η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες σε περίπτωση που μειωθεί η ροή του ρωσικού αερίου.

Στην Ευρώπη, οι προμήθειες 15 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου που διακινούνται μέσω του ουκρανικού δικτύου είναι σε κίνδυνο, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει ότι είναι έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες της. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα διασφαλίζει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου κυρίως μέσω του αγωγού TurkStream, ο οποίος περνάει από τη Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στη Βουλγαρία. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 56,9% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ελλάδα προέρχεται από ρωσικές πηγές.

Επιπλέον, ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς παρέχει και σε βαλκανικές χώρες. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καλύπτουν το 55% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας την ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας.

Η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου επηρεάζει και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους καταναλωτές. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει προσφύγει στη διαιτησία σχετικά με τη σύμβαση προμήθειας με την Gazprom, με την απόφαση να αναμένεται το 2025.

Συνολικά, παρά την υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ελλάδα φαίνεται να έχει εναλλακτικές λύσεις και μηχανισμούς για την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play