Πρόεδρος Εστιατόρων Θεσσαλονίκης: «Αιφνιδιαστική η αύξηση του ΦΠΑ στα αναψυκτικά – Είμαστε το μαύρο πρόβατο για όλες τις κυβερνήσεις»

Απολύτως αντίθετοι στην αύξηση του ΦΠΑ στα αναψυκτικά, αλλά και με την περαιτέρω φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Μέχρι και σήμερα ο ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά είναι στο 13%, ενώ στα αλκοολούχα στο 24%, με τον καφέ επίσης να εντάσσεται στον χαμηλό συντελεστή. Η κυβέρνηση ωστόσο προχωρά σε επαναφορά του φόρου στο 24% για τα αναψυκτικά, κάτι που πιθανότατα θα φέρει νέες αυξήσεις στις τιμές των εν λόγω προϊόντων. Αυτό το μέτρο αιφνιδίασε τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, καθώς δεν είχε γίνει προηγουμένως καμία συζήτηση επ’ αυτού, όπως τονίζει με δηλώσεις του στην Politic ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.

«Είμαστε αρνητικοί στην αύξηση του ΦΠΑ, διότι είναι άλλος ένας βραχνάς για εμάς. Η κυβέρνηση προεκλογικά έλεγε ότι βαδίζουμε με σταθερότητα και τώρα μας αιφνιδιάζει με την άνοδο του ΦΠΑ στα αναψυκτικά. Δεν είναι ένα μέτρο που θα μας γονατίσει οικονομικά, αλλά είναι μία επιπλέον επιβάρυνση στις ήδη πολλές που έχουμε. Καθίσταται αδύνατον να έχουμε σταθερότητα στα οικονομικά μας και αυτό είναι αρνητικό. Το να αυξηθεί η τιμή στα αναψυκτικά κατά 20 λεπτά δεν είναι κάτι τρομερό, αλλά θα επηρεαστεί πολύ το ψυχολογικό κομμάτι. Έρχεται και αυτό να προστεθεί στις αυξημένες τιμές των προϊόντων που αγοράζουμε, εξαιτίας των οποίων έχουμε βγει έξω από τα σχέδιά μας», αναφέρει αρχικά ο κ. Φιλοκώστας.

Απόρροια της ακρίβειας ήταν τα πολλά λουκέτα σε καταστήματα, τα οποία μετά την καλοκαιρινή «διακοπή» δεν άνοιξαν ξανά. Οι επιχειρηματίες του κλάδου αδυνατούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα και το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν φαίνεται να λαμβάνονται μέτρα για την ανακούφιση των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης. «Στον δικό μας χώρο σχεδόν όλοι προχωρούν σε ρυθμίσεις χρεών. Ανακοινώθηκε πρόσφατα και η αλλαγή στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Αν είχαμε κέρδη θα φτάναμε να χρωστάμε στην εφορία και θα πηγαίναμε για ρυθμίσεις; Το ελεύθερο επάγγελμα συρρικνώνεται. Μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη κάποια πράγματα, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω, διότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Δεν μας ακούει κανένας. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ακλόνητη και αντιπολίτευση δεν υπάρχει. Είναι προδιαγεγραμμένο να συρρικνωθεί ο κλάδος», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, όμως όλοι κοιτάνε να φορολογήσουν τον μικρομεσαία»

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκει τους ελεύθερους επαγγελματίες στα κάγκελα. «Αν η κυβέρνηση θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή, θα πρέπει να πάει στα σύνορα και να δει πόσα πράγματα μπαίνουν στη χώρα εντελώς αφορολόγητα. Επίσης, ας φορολογήσει τις πολυεθνικές που φτιάχνουν ένα κεντρικό κατάστημα στο εξωτερικό και φέρνουν εδώ τα υποκαταστήματά τους και δεν πληρώνουν φόρο. Δεν θέλουν να… πειράξουν τις πολυεθνικές. Αυτή είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 20-25 χρόνια. Μας θεωρούν φοροφυγάδες και προσπαθούν να φορολογήσουν τους μικρομεσαίους, διότι για τους πολιτικούς είμαστε το… μαύρο πρόβατο. Το πιο σωστό θα ήταν να εφαρμοστεί το αμερικανικό σύστημα, με τη φορολογία να προκύπτει από τα έσοδα και τα έξοδα, αλλά αυτό δεν θα συμφέρει τις πολυεθνικές. Μας λένε ότι αν δεν βγαίνουμε οικονομικά, θα πρέπει να κλείσουμε τα μαγαζιά μας», εξηγεί χαρακτηριστικά ο Γιάννης Φιλοκώστας.

«Δυσοίωνο το μέλλον του κλάδου της εστίασης»

Η αύξηση του ΦΠΑ στα αναψυκτικά, όπως τονίζουν οι καταστηματάρχες, είναι άλλο ένα σημάδι που δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα επέλθει η επιθυμητή σταθερότητα στον κλάδο. Από την εποχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, οι επιχειρήσεις πλήττονται διαρκώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν γνωρίζουν τι θα φέρει ο επόμενος μήνας. «Έχει περιοριστεί ο τζίρος και η επισκεψιμότητα στα μαγαζιά μας. Από το 2009 και έπειτα έχουμε συνεχώς λουκέτα. Βέβαια βλέπουμε ότι κλείνουν και μετά ανοίγουν άλλα καταστήματα στον ίδιο χώρο. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι ρισκάρουν, παίρνουν την επιδότηση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και ανοίγουν ένα μαγαζί. Μετά από τρία χρόνια όμως βλέπουμε λουκέτα, ιδιαίτερα τώρα που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές των πρώτων υλών. Τείνουμε να γίνουμε είδος πολυτελείας», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Θεσσαλονίκης.

«Από εδώ και πέρα το μόνο που λέμε είναι “ο Θεός βοηθός και όποιος αντέξει”. Μας αντιμετωπίζουν σαν την τελευταία τρύπα του ζουρνά. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών νομίζουν ότι πάνε όλα καλά, διότι παίρνουν ως παράδειγμα τον εαυτό τους. Λένε ότι ο τουρισμός πάει καλά, αλλά η ενδοχώρα πάει καλά; Στη Θεσσαλονίκη αν εξαιρέσουμε κυρίως κάποια καταστήματα του κέντρου, όσα βρίσκονται στις γύρω περιοχές αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Πολλά μαγαζιά υπολειτουργούν και η κυβέρνηση λέει ότι φοροδιαφεύγουμε. Δεν γίνεται να θεωρούν ότι ο κλάδος της εστίασης φέρνει την καταστροφή, όταν για παράδειγμα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστα αυτοκίνητα», επισημαίνει ο κ. Φιλοκώστας.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ Θεσσαλονίκης ξεκαθαρίζει ότι το μέλλον του κλάδου θα βελτιωθεί μόνο σε περίπτωση που η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έρχονται σε επαφή με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, προτού παίρνονται οριστικές αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων. «Το αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν πρέπει να τελειώσει. Δεν γίνεται να παίρνουν αιφνιδιαστικά μέτρα, χωρίς να επικοινωνούν με τους επαγγελματίες του κλάδου. Κάνουμε αγώνα να κρατήσουμε τις δουλειές μας», καταλήγει ο Γιάννης Φιλοκώστας.

156199215 2840273552896232 856498923089040259 n
Ο Γιάννης Φιλοκώστας

Δείτε επίσης: Στη Βουλή αύριο ο νέος προϋπολογισμός: Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ και οι αυξήσεις

Loading