Το ΔΝΤ επισημαίνει την ανάγκη για σταδιακή κατάργηση των φοροελαφρύνσεων, ιδίως των απαλλαγών ΦΠΑ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επαναλαμβάνει τις ανησυχίες του σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις στην Ελλάδα, ζητώντας την σταδιακή κατάργησή τους μέσω της πρόσφατης έκθεσής του για την ελληνική οικονομία. Η ελληνική φορολογική πολιτική πρέπει να εστιάσει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην αύξηση της προοδευτικότητας του φορολογικού συστήματος.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ, οι αναποτελεσματικές φορολογικές δαπάνες, όπως οι απαλλαγές από τον ΦΠΑ σε επιλεγμένα αγαθά και υπηρεσίες, θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά. Αξιοσημείωτο είναι ότι χρόνο με το χρόνο οι φοροαπαλλαγές, αντί να μειώνονται, αυξάνονται, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό. Στον προϋπολογισμό του 2025, οι φοροαπαλλαγές από τον ΦΠΑ υπολογίζονται σε 75, ενώ το 2024 έχουν εισαχθεί και νέες απαλλαγές.
Η Τράπεζα της Ελλάδος επίσης έχει εκφράσει την ανάγκη για έναν εξορθολογισμό των φοροαπαλλαγών, οι οποίες ξεπερνούν τις 1.000 και κοστίζουν περισσότερα από 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία. Ο προϋπολογισμός καταδεικνύει ότι οι συνολικές φοροαπαλλαγές ανέρχονται σε 18,82 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ειδικότερα, οι κυριότερες κατηγορίες φοροαπαλλαγών περιλαμβάνουν το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τη φορολογία κεφαλαίου, και άλλες εκπτώσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και επιχειρήσεων, οι οποίες επιδεικνύουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των φορολογικών ελαφρύνσεων στην ελληνική οικονομία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr