Προειδοποίηση: Το 92% των Θέσεων Εργασίας στον Τομέα της Πληροφορικής Ενδέχεται να Μετασχηματιστεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο θα αντικαταστήσει τους εργαζομένους παραμένει ένα επίκαιρο ζήτημα.

Η Κοινοπραξία AI-Enabled ICT Workforce, στην οποία συμμετέχουν μεγάλοι κολοσσοί της Πληροφορικής, δημοσιοποίησε την εναρκτήρια έκθεσή της με τίτλο «The Transformational Opportunity of AI on ICT Jobs», αποκαλύπτοντας ότι το 92% των θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής θα υποστεί μετασχηματισμό εξαιτίας των εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η μελέτη επισημαίνει ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές θα παρατηρηθούν σε θέσεις εργασίας μεσαίου (40%) και αρχικού επιπέδου (37%), καθώς ορισμένες δεξιότητες αναμένεται να γίνουν λιγότερο ή περισσότερο σχετικές. Η ηθική της τεχνητής νοημοσύνης, η υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη και η αρχιτεκτονική μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) θα αποκτήσουν σημασία, ενώ δεξιότητες όπως η παραδοσιακή διαχείριση δεδομένων και ο βασικός προγραμματισμός θα καταστούν λιγότερο απαραίτητες.

Η έκθεση τονίζει την ανάγκη ανάπτυξης κρίσιμων δεξιοτήτων για όλες τις θέσεις εργασίας στο πεδίο της πληροφορικής, γεγονός που κινητοποιεί την κοινοπραξία να ενδυναμώσει τους εργαζομένους να αναβαθμίσουν τις ικανότητές τους.

Η ανάλυση παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στις τεχνολογικές θέσεις εργασίας. Η κοινοπραξία περιλαμβάνει κορυφαίες εταιρείες όπως οι Cisco, Accenture, Google, IBM, Microsoft και SAP, ενώ παρέχει καθοδήγηση από οργανισμούς όπως η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Η κοινοπραξία ανέλυσε τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης σε 47 θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής σε επτά τομείς, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, της κυβερνοασφάλειας και της ανάπτυξης λογισμικού.

Η διευθύντρια προσωπικού της Cisco, Φρανσίν Κατσούδας, τόνισε την ιστορική ευκαιρία που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη για την τεχνολογία και την ανάγκη για όλους να μείνουν ενημερωμένοι.

Η δέσμευση κατάρτισης της κοινοπραξίας

Η κ. Κατσούδας εξήγησε ότι οι εταιρείες της κοινοπραξίας έχουν αναλάβει την ευθύνη να εκπαιδεύσουν 95 εκατομμύρια ανθρώπους τα επόμενα 10 χρόνια, επενδύοντας σε έναν μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη για έναν χωρίς αποκλεισμούς εργατικό δυναμικό.

Μερικές από τις εκπαιδευτικές δεσμεύσεις των μελών της κοινοπραξίας περιλαμβάνουν:

– Cisco: Εκπαίδευση 25 εκατομμυρίων ανθρώπων στην κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες έως το 2032.

– IBM: Εκπαίδευση 30 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2030 σε ψηφιακές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων σε τεχνητή νοημοσύνη έως το 2026.

– Intel: Εκπαίδευση περισσότερων από 30 εκατομμυρίων ανθρώπων σε δεξιότητες AI έως το 2030.

– Microsoft: Εκπαίδευση και πιστοποίηση 10 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ψηφιακές δεξιότητες έως το 2025.

– SAP: Ανάπτυξη δεξιοτήτων 2 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2025.

– Google: Παροχή χρηματοδότησης άνω των 130 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση και δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως.

©

Loading