Προτάσεις του ΙΜΟ για την απανθρακοποίηση: Το κόστος και οι προκλήσεις για την ελληνική ναυτιλία

Προτάσεις του ΙΜΟ για την απανθρακοποίηση: Το κόστος και οι προκλήσεις για την ελληνική ναυτιλία

Περιβαλλοντικά θέματα όπως η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) από τα πλοία, θα βρεθούν στο επίκεντρο της 82ης συνόδου της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPC) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2024.

Η παγκόσμια ρυθμιστική αρχή της ναυτιλίας, που μεταφέρει το 90% του παγκόσμιου εμπορίου, πιέζει τον κλάδο να επιτύχει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει τον μετασχηματισμό ενός τομέα που εξακολουθεί να τροφοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά με ορυκτά καύσιμα και αντιπροσωπεύει περίπου το 3% της παραγωγής του διοξειδίου του άνθρακα.

Ενώ οι εταιρείες παραγγέλνουν πλοία που μπορούν να λειτουργούν με εναλλακτικά καύσιμα, όπως η μεθανόλη, και εξετάζουν τεχνολογίες μείωσης εκπομπών, η συντριπτική πλειοψηφία του στόλου εξακολουθεί να καίει πολύ πετρέλαιο.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν ωθήσει τα φορτηγά πλοία να πλέουν μακρύτερα, προσθέτοντας ρύπανση στο περιβάλλον.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν την ενεργειακή απόδοση των πλοίων, τη διαχείριση του υδάτινου έρματος, και τη μείωση του υποβρύχιου ακτινοβολούμενου θορύβου από την εμπορική ναυτιλία.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) έχει δεσμευθεί να υιοθετήσει μέτρα για τη μετάβαση του κλάδου στο «καθαρό μηδέν» έως το 2050.

Επιπλέον, το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο προτείνει την επιβολή ετήσιου τέλους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο την προώθηση εναλλακτικών καυσίμων.

Η MEPC 82 θα αναλύσει τις υποβολές κρατών μελών και ομάδων του κλάδου σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αναθεώρηση του Δείκτη Έντασης Άνθρακα (CII) αποτελεί επίσης προτεραιότητα, με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του παγκόσμιου στόλου.

Ο ΙΜΟ θα εξετάσει επίσης τη δυνατότητα εισαγωγής ενός παγκόσμιου προτύπου καυσίμων και έναν μηχανισμό τιμολόγησης των ναυτιλιακών εκπομπών.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Ένωση Εφοπλιστών Ξηρού Φορτίου (Intercargo) έχει ζητήσει αναθεώρηση του CII, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα των κανονισμών.

Οι κυβερνήσεις καλούνται να υιοθετήσουν πολιτικές που θα ενισχύσουν την παγκόσμια συνεργασία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

©

Loading

Play