Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει μια «πλαφόν» στην ανάπτυξη και περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρα για το 2025.
Η ΤτΕ εκτιμά ότι κορυφώνεται φέτος η οικονομική ανάπτυξη καθώς ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί στο 2,5% από 2,3% το 2024. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για τα δύο επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 2,3% το 2026 και περαιτέρω στο 2% το 2027.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο της ΤτΕ, τη διετία 2025-26 η ελληνική οικονομία θα επιτύχει σημαντικά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ. Οι κύριοι παράγοντες για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχίσουν να είναι οι επενδυτικές δαπάνες, χάρη και στη συμβολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, και η κατανάλωση που επωφελείται από την ενίσχυση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της απασχόλησης και της ενίσχυσης των μισθών.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ΤτΕ, η αναμενόμενη μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ (κάτω από το 150% του ΑΕΠ) το 2025, παράλληλα με την επίτευξη πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και σε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους.
Οι κίνδυνοι που ενέχονται στις προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι κυρίως «καθοδικοί» και σχετίζονται με επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη και αύξηση του προστατευτισμού.
Αντιθέτως, θετική έκπληξη για τον ρυθμό ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσουν τα ισχυρότερα έσοδα από τον τουρισμό.
Σημειώνεται ότι την περίοδο 2021-2027, η Ελλάδα δικαιούται να λάβει περισσότερα από 70 δισ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ, εκ των οποίων το ήμισυ προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ στοχεύουν σε έργα που ενισχύουν την ανάπτυξη στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, η πλήρης εκτέλεση του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ θα συμβάλει σε σημαντική αύξηση κατά 7% του πραγματικού ΑΕΠ έως το 2026.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ