Προϋπολογισμός 2024 – Κ. Χατζηδάκης: «Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη»
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Προϋπολογισμός 2024 – Κ. Χατζηδάκης: «Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη»

Στη Βουλή άνοιξε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024, με τον Κωστή Χατζηδάκη να θέτει επί τάπητος τα στοιχεία της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις δηλώσεις επιβράβευσης και τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του Eurogroup, καθώς επίσης και του ΟΟΣΑ για τα μεγέθη της οικονομίας.

Αυτές τις καταγεγραμμένες παραδοχές παρέθεσε ο κ. Χατζηδάκης, απέναντι, στα στοιχεία της «SYRIZAstat» (όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός), που δίνουν την εικόνα ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι διεθνές παράδειγμα καταστροφής.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς θα ακολουθήσουμε το επιτυχημένο μείγμα πολιτικής μας, επιταχύνοντας τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Θα προχωρήσουμε συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα και σοβαρότητα, τις αναπτυξιακές πολιτικές, την πολιτική κοινωνικής συνοχής με αποτύπωμα» και πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα κάνει με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά του, ως πατριωτικό καθήκον, ώστε να ανέβει η Ελλάδα ψηλότερα.

«Στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup, που πήγα, ο πρόεδρος Πασκάλ Ντόναχιου μίλησε για την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως παράδειγμα επιτυχίας, στην Ευρώπη και ως ευχάριστη έκπληξη όλα τα τελευταία χρόνια. Αργότερα, από τον Αύγουστο και μετά, βλέπω, φαντάζομαι και εσείς, τον έναν μετά τον άλλον τους οίκους αξιολόγησης, να αναβαθμίζουν την Ελλάδα και να της δίνουν την πιστοληπτική βαθμίδα. Άκουσα επίσης, στα τέλη Οκτωβρίου, την κ. Λαγκάρντ, της ΕΚΤ, που ήρθε εδώ και μίλησε και δημόσια, με τα πιο θετικά λόγια, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης όσο και για την πολιτική μας, απέναντι στο τραπεζικό σύστημα. Διάβασα στον Economist, πριν από ένα- δύο μήνες, ένα ειδικό αφιέρωμα στην πολιτική που ακολουθούν τα κράτη της ΕΕ, απονέμει τα λεγόμενα μετάλλια του Economist, και το άρθρο ήταν εξαιρετικά θετικό, τόσο για την πολιτική μας, απέναντι στον πληθωρισμό, όσο και ως προς την πράσινη μετάβαση. Πριν από λίγες μέρες, ο Ματίας Κόρμαν, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, μίλησε για το πτωχευτικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ελλάδα, το καινούργιο που υιοθετήθηκε επί Χρήστου Σταϊκούρα στον οποίο μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει και μομφή στη Βουλή και είπε ότι είναι υποδειγματικό, για τα στάνταρ του ΟΟΣΑ».

Συμπλήρωσε: «Επίσης, στην τελευταία συνεδρίαση την περασμένη βδομάδα του Eurogroup, ο ελληνικός προϋπολογισμός, αυτός που επικρίνεται τόσο σφοδρά από την αντιπολίτευση, ήταν ο προϋπολογισμός εκείνος, μαζί με έξι ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, πέρασε χωρίς παρατήρηση, θεωρώντας το Eurogroup ότι είναι ένας προϋπολογισμός που ακολουθεί τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου» και πρόσθεσε: «Αυτά λοιπόν έχω δει. Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω την αντιπολίτευση διότι τη σχολίασε καταλλήλως ο ελληνικός λαός, κατά τις τελευταίες εκλογές, και παρέλκουν τα δικά μου σχόλια».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις εξελίξεις που προκάλεσαν τα θετικά σχόλια των θεσμικών παραγόντων της ΕΕ και των οίκων αξιολόγησης.

Στην ανάπτυξη, τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Χατζηδάκης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει τώρα τον τρίτο υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης, στην ευρωζώνη, πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Στις επενδύσεις, ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δείχνουν ότι, το 2023, η Ελλάδα θα είναι τρίτη, σε ολόκληρη την ΕΕ στην αύξηση των επενδύσεων. Αλλά και σε σχέση με τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει ρεκόρ 20ετίας.

Στις εξαγωγές, η Ελλάδα έφτασε επίσης σε ρεκόρ όλων των εποχών, με ποσοστό 49% του ΑΕΠ. «Η κομισιόν προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι νούμερο ένα στην αύξηση των εξαγωγών το 2023 και νούμερο δύο, μετά τη Σλοβενία, το 2024», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στο δημόσιο χρέος, που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα ξεκινάει από πολύ ψηλά, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, η χώρα έχει την ταχύτερη αποκλιμάκωση, σε όλη την Ευρώπη και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι αυτό θα συνεχιστεί με το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Στον πληθωρισμό, που «ουδείς αμφιβάλει ότι είναι πρόβλημα», ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό και το 2023 και η πρόβλεψη αυτή είναι και για το 2024, από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Στην ανεργία, που «σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση είναι σαν τον λίβα που καίει τα σπαρτά», ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2009 που δείχνουν ότι «η ανάλγητη αυτή κυβέρνηση», μείωσε τον αριθμό των ανέργων και αύξησε τον αριθμό των απασχολούμενων.

Σε σχέση με την εξέλιξη των μισθών, ο υπουργός κατέθεσε στοιχεία για τον κατώτατο μισθό που δείχνουν ότι χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αγοραστική δύναμη, η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση στους 22 της ΕΕ, που έχουν τον κατώτατο μισθό. Αν δε ληφθεί υπόψη και η αγοραστική δύναμη, η Ελλάδα φτάνει στη 12η θέση από την 18η θέση που βρισκόταν.

Δείτε επίσης: Επεισόδια στου Ρέντη: Νέα στοιχεία από τις έρευνες – Στο κάδρο μία 22χρονη

Loading

Play