Με πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που αφορά την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά καταψήφισαν. Αντίθετα, «επιφυλάξεις» εξέφρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης, της Πλεύσης Ελευθερίας και των Σπαρτιατών.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την έναρξη της συζήτησης επί των άρθρων αναφέρθηκε στην εξάρθρωση από την ΕΛΑΣ υπεράκτιου κυκλώματος στην ΕΤΑΔ, δηλώνοντας: «Στηρίζω τις πρωτοβουλίες της διοίκησης της ΕΤΑΔ. Τέτοια φαινόμενα αδιαφάνειας μας βρίσκουν απολύτως απέναντι. Ουδέποτε θα ανεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές και δεν θα καλύψουμε καμία τέτοια υπόθεση. Δίνω συγχαρητήρια στην διοίκηση της ΕΤΑΔ που δεν κουκούλωσε τίποτα και με πρωτοβουλία της η υπόθεση φτάνει στη Δικαιοσύνη. Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε με διαφάνεια, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς».
Σχετικά με τη λειτουργία της ΕΤΑΔ, ο υπουργός δήλωσε ότι «ήταν προβληματική από την ίδρυσή της. Η συγχώνευση τεσσάρων φορέων του Δημοσίου έγινε με στρεβλό τρόπο και μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι υπήρχαν τέσσερις διαφορετικές νομικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα πολλές στρεβλώσεις που αδικούν στελέχη της».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «η ΕΤΑΔ πρέπει να μπει σε τάξη. Αυτή είναι η επιδίωξη τόσο της προηγούμενης όσο και της τρέχουσας διοίκησης. Με ποικίλους τρόπους, χρειάζεται να οργανωθούν οι διαγωνισμοί έτσι ώστε να είναι επιτυχείς, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει τεχνογνωσία. Πρόσφατα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για τις εξελίξεις στα εμβληματικά ακίνητα της ΕΤΑΔ (όπως το σπήλαιο του Διρού και το Αχίλλειο στην Κέρκυρα), καθώς επίσης σε ευρύτερη κλίμακα ακινήτων, δεδομένου ότι σύμφωνα με μελέτες, τα προς αξιοποίηση ακίνητα ανέρχονται σε 32.000. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να ανατεθούν σύμβουλοι ανά χίλια ακίνητα προκειμένου να παραδοθούν μέσω «πακετών», έτσι ώστε να μεταβούμε από την θεωρία στην πράξη».
Απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων φορέων σχετικά με την κινητικότητα εργαζομένων και τις σχέσεις του προσωπικού με τις δημόσιες συμβάσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι το Ν. 4512/18 επιτρέπει τη μετακίνηση εργαζομένων ανάμεσα στην εταιρεία και τις άμεσες θυγατρικές της. «Το νομοσχέδιο διευρύνει αυτές τις δυνατότητες και για τις υπόλοιπες θυγατρικές», σημείωσε. Ακολούθως ανέφερε ότι «συλλογικές συμβάσεις θα συνεχίζονται να συνάπτονται και οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται στα Δ.Σ. των εταιρειών».
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις διατάξεις που αφορούν τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων, λέγοντας ότι «η πρόεδρος της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων υποστήριξε ότι οι προδικαστικές προσφυγές πρέπει να εξετάζονται από τα διοικητικά δικαστήρια. Εμείς επιλέγουμε την οδό που είναι συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο, προκειμένου να προχωρήσουμε τα έργα μας».
Ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι πριν τη δοθείσα διάταξη, έγιναν διαβουλεύσεις με τον ΕSM και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση των ρυθμίσεων αυτών.
Αύριο αναμένεται η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην επιτροπή.