Ρεύμα: Ποιες δυνάμεις επιβραδύνουν τις μειώσεις των τιμών; Ο ρόλος του ενεργειακού μείγματος

Ρεύμα: Ποιες δυνάμεις επιβραδύνουν τις μειώσεις των τιμών; Ο ρόλος του ενεργειακού μείγματος

Η ανάλυση των παραγόντων που επηρεάζουν τις τιμές ρεύματος στην Ελλάδα και οι προοπτικές του ενεργειακού μείγματος με στόχο φθηνότερη ενέργεια. Στην πολυπαραγοντική εξίσωση που καθορίζει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μη επιτρέποντας τη μείωση του κόστους από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στα τιμολόγια των καταναλωτών, αναφέρθηκε χθες ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, κ. Νίκος Τσάφος, μιλώντας στο ενεργειακό φόρουμ Renewable & Storage.

Ο κ. Τσάφος παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει από τις πιο ακριβές τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι αυτό οφείλεται σε δομικά προβλήματα της ελληνικής ενεργειακής αγοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά εξαρτάται από τρεις κύριους παράγοντες: το ενεργειακό μείγμα, τη γεωγραφία και το επίπεδο του ανταγωνισμού.

Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα αν και προχωρά σε σημαντική ανάπτυξη της ΑΠΕ, δεν διαθέτει πυρηνικές ή βιοενεργειακές πηγές ενέργειας και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ορυκτά καύσιμα, κυρίως φυσικό αέριο. Ειδικότερα, ο γενικός κανόνας είναι ότι η τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά παρουσιάζει υψηλές τιμές όταν η χώρα εξαρτάται από αέριο.

Ο ειδικός σύμβουλος προχώρησε στη συζήτηση του γεωγραφικού παράγοντα, αναφέροντας τις διαφορές τιμών ρεύματος μεταξύ βορρά και νότου στην Ευρώπη, που επιδεινώνουν τη κατάσταση και απαιτούν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχετικά με τον ανταγωνισμό, παρατήρησε ότι, αν και σε κάποιες χώρες όπως η Ιταλία ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος, οι τιμές παραμένουν υψηλές. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, ο σχεδόν μονοπωλιακός χαρακτήρας της αγοράς οδηγεί σε εξαιρετικά υψηλές τιμές.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, δήλωσε ότι η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη μείωση των τιμών. Ειδικότερα, τόνισε πως το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει την εγκατάσταση 4 γιγαβάτ μπαταριών έως το 2030, προκειμένου να ενισχυθεί η αποδοτικότητα της αγοράς.

Η ανάλυση των παραγόντων που επηρεάζουν τις τιμές ρεύματος αποκαλύπτει την ανάγκη για στρατηγικές που θα μπορέσουν να βελτιώσουν τη δομή του ενεργειακού τομέα, προάγοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Loading

Play