RGC2024-Δημήτρης Σκάλκος: «Η Ελλάδα στην πρώτη τριάδα απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων»

RGC2024-Δημήτρης Σκάλκος: «Η Ελλάδα στην πρώτη τριάδα απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων»

Στην Πολιτική Συνοχής μετά το 2027 εστίασε στην παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας  Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διεξάγεται στην Πάτρα. «Επειδή η Ευρώπη αλλάζει ραγδαία, θα δούμε αν οι χρηματοδοτήσεις θα συνεχίσουν να είναι το ίδιο γενναίες και με ποιους όρους θα δίνονται», επεσήμανε, σημειώνοντας τη σημασία, που θα έχει η διατήρηση των ισορροπιών μετά τις ευρωεκλογές. Ειδικότερα, δήλωσε ότι αξιοποιούμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ με τον καλύτερο τρόπο – είμαστε στην πρώτη τριάδα απορρόφησης πόρων τα τελευταία χρόνια – ενώ χαρακτήρισε εξαιρετική και την πορεία μας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Τόνισε δε ότι: «τα προηγούμενα χρόνια πληρώσαμε στην πραγματική οικονομία 5 δισ. ετησίως, τώρα πρέπει να απορροφήσουμε 10 δισ. ετησίως στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με τον ίδιο μηχανισμό».

Παράλληλα, ο κ. Σκάλκος ζήτησε απλοποίηση των ευρωπαϊκών κανονισμών και χαρακτήρισε θετικό τον μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που προβλέπει ότι οι χρηματοδοτήσεις προχωρούν με βάση την αποτελεσματικότητα ενός έργου. 

Γύρω από πέντε θεματικές ενότητες θα κινηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η συζήτηση το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον καθηγητή και πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλη Αργυρού. Πρόκειται για τον προσανατολισμό της θέσης της Ευρώπης σε γεωπολιτικό επίπεδο, τη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης, την ανάγκη αμυντικής ενίσχυσης, τη διεύρυνση, καθώς και την τραπεζική ένωση που παραμένει ανοιχτή καθώς εκκρεμεί η κοινή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων και η δημιουργία Ένωσης Κεφαλαιαγορών. 

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που υποστηρίζουν τη συνέχιση των χρηματοδοτικών πόρων. Εξήγησε, πάντως, ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο τα χρήματα της ΕΕ να γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα, ιδίως μετά τη διεύρυνση, γιατί θα καλύπτουν μεγαλύτερες ανάγκες, οπότε και η αποτελεσματικότητά μας στην απορρόφηση πρέπει να είναι μεγαλύτερη. 

Δήλωσε μάλιστα αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα μας βοηθούν να καλύψουμε το επενδυτικό κενό που μας κληροδότησε η κρίση, προσθέτοντας μάλιστα ότι τα ποσά που παίρνουμε τώρα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι διπλάσια σε σχέση με το σχέδιο Μάρσαλ που απογείωσε την οικονομία τη δεκαετία του ’60. 

Στις νέες προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η πράσινη μετάβαση και οι ψηφιακές αλλαγές αναφέρθηκε ο καθηγητής, πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, Παναγιώτης Λιαργκόβας. «Έχει βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού στην υλοποίηση των προγραμμάτων, καθώς υπάρχει η εμπειρία πλέον από διαρθρωτικά ταμεία και πακέτα», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας ιστορική ευκαιρία τη συγκεκριμένη συγκυρία για τη χώρα μας, καθώς πλέον, εκτός από τα σχέδια, έχουμε και τα εργαλεία. Τέλος, ζήτησε ετοιμότητα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας στις ελληνικές περιφέρειες. 

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC) διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών. 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading