Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη σύμφωνα με έρευνα του ΔΝΤ

Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη σύμφωνα με έρευνα του ΔΝΤ

Ερευνάται η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας και την παραγωγικότητα στην Ευρώπη. Μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) υποδεικνύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας, είτε μέσω αντικατάστασης είτε μέσω συμπληρωματικής λειτουργίας. Η έκθεση του Economic Research Δεκεμβρίου της Alpha Bank, η οποία αναφέρεται στην Παγκόσμια Οικονομία για το 2024, τονίζει την ανάγκη να εξεταστεί και η αρνητική επίδραση της AI στην απασχόληση, παρά τις ευκαιρίες που προσφέρει.

Ο οικονομολόγος Daron Acemoglu έχει προειδοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει πολλές θέσεις εργασίας χωρίς να δημιουργήσει νέες, παραγωγικές θέσεις. Επίσης, εγείρεται το ερώτημα εάν τα οφέλη της AI θα διαχυθούν σε ολόκληρη την οικονομία ή θα ενισχύσουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Η παραγωγικότητα στην Ευρώπη

Η παραγωγικότητα της εργασίας είναι κρίσιμος δείκτης για τη διατήρηση των πραγματικών μισθών και της οικονομικής ανάπτυξης. Ιστορικά, η παραγωγικότητα στην Ευρώπη υπήρξε χαμηλότερη σε σύγκριση με αυτήν των ΗΠΑ. Από τη δεκαετία του 1990, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγράψει μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγικότητα λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και της διάδοσης του διαδικτύου.

Οι κυριότεροι παράγοντες που εξηγούν τη διαφορά αυτή περιλαμβάνουν τη λιγότερη ευελιξία της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών και αυστηρούς κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Παραγωγικότητα και τεχνητή νοημοσύνη

Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να ενισχύσει την παραγωγικότητα; Τα σύγχρονα γλωσσικά μοντέλα και οι δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων αναμένεται να γίνουν σημαντικά εργαλεία για την καθημερινότητα. Με τη δυνατότητα αυτοματοποίησης επαναλαμβανόμενων εργασιών, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επικεντρωθούν σε πιο σημαντικές δραστηριότητες που προσφέρουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Η τελευταία μελέτη εκτιμά ότι η χρήση της AI μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 1% με 1,5% σε βάθος 10ετίας. Ωστόσο, η Ευρώπη βρίσκεται πίσω στις επενδύσεις στον τομέα αυτό, με τον κίνδυνο πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις να αναζητούν πιο ευνοϊκούς όρους ανάπτυξης σε άλλες περιοχές, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play