Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τη δήλωση απασχόλησης των συνταξιούχων – Οδηγίες του e-ΕΦΚΑ

Τέθηκε σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα δήλωσης εργασίας για τους απασχολούμενους συνταξιούχους.

Στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Συνταξιούχοι-Δήλωση Απασχόλησης ή πληκτρολογώντας απευθείας τον σύνδεσμο, οι συνταξιούχοι που ήδη απασχολούνται ή έχουν αναλάβει για πρώτη φορά εργασία, μετά την 1η/1/2024, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά δήλωση για την απασχόλησή τους.

propoli

Ειδικότερα, θα συνδεθούν με τους κωδικούς TAXISNET, θα δηλώσουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ τους, ώστε, στη συνέχεια, ο e-ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε διασταυρώσεις με την εφορία και το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», για να εξακριβωθούν το είδος της απασχόλησης (μισθωτή εργασία, αυτοαπασχόληση, ελεύθερο επάγγελμα), το ύψος της αμοιβής και ο πόρος που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του e-ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα:

Για τους μισθωτούς, ο ανωτέρω πόρος θα ανέρχεται στο 10% επί του ακαθάριστου μισθού. Η επιβολή του θα γίνεται με την ΑΠΔ, κατά τον ίδιο τρόπο που επιβάλλεται και η εισφορά ανταποδοτικού χαρακτήρα, ενώ θα βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο.

Για τους μη μισθωτούς, ο αντίστοιχος πόρος θα ανέρχεται σε επιπλέον 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί κ.λπ.).

Για τις ευάλωτες ομάδες: Συνταξιούχοι αναπηρίας εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής πόρου. Οι συντάξεις αναπηρίας θα καταβάλλονται ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος/αποδοχών και της περιστασιακής ή μη μόνιμης εργασίας υποχρεωτικώς υπακτέας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.

Στις εξαιρέσεις από κάθε κράτηση περιλαμβάνονται οι αγρότες συνταξιούχοι του ΟΓΑ που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκτούν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών (λογοτέχνες κ.ά.).

Υπενθυμίζεται στους απασχολούμενους συνταξιούχους που αμελήσουν να δηλώσουν την εργασία τους ότι προβλέπεται πρόστιμο που αντιστοιχεί σε παρακράτηση 12 συντάξεων (κύριων και επικουρικών).

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά τις οδηγίες

Δείτε επίσης: Αρχιμανδρίτης στοχοποίησε τον Π. Χρηστίδη επειδή ψήφισε το γάμο ομοφύλων – Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ

Loading