Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, διακόπτοντας το μεγαλύτερο τριήμερο ράλι που έχουν καταγράψει ποτέ σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές επικεντρώνονται και πάλι στην πανδημία παρά τις ελπίδες για περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας απέναντι στον αντίκτυπο του κορονοϊού.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε νωρίτερα πτώση σχεδόν 3,6%.
Ο δείκτης αναφοράς έχει σημειώσει ανάκαμψη σχεδόν κατά 17% από τότε που υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα στις 16 Μαρτίου, αν και παραμένει σε επίπεδα τουλάχιστον κατά 26% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του περασμένου μήνα, σε μια βουτιά που είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν 3 τρισεκ. δολάρια από την αξία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Οι χρηματιστηριακές αγορές έκαναν ράλι την περασμένη εβδομάδα χάρη στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσαν κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All Country World Index, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, σημείωσε πτώση 0,4%.
«Την επόμενη εβδομάδα, οι αγορές πιθανόν θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην εξάπλωση της COVID-19 -εάν τα κρούσματα στην Ευρώπη κορυφώνονται, πόσο μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ θα τεθεί σε αποκλεισμό και εάν η Κίνα μπορεί να αποφύγει ένα δεύτερο κύμα», σχολίασε αναλυτής της UBS Global Wealth Management. «Τα οικονομικά στοιχεία πιθανόν να έχουν τον δεύτερο λόγο, καθώς σε δύσκολες περιόδους είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η αξιοπιστία τους».
Οι κινεζικές μετοχές, που έχουν δεχθεί πλήγμα στις περισσότερες συνεδριάσεις αυτού του μήνα, σημείωσαν σήμερα άνοδο 0,32%. Οι μετοχές στη Νότια Κορέα, μια ακόμα χώρα που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τον κορονοϊό, σημείωσε άνοδο 1,87%.
Η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,15% στα 22,34 δολάρια το βαρέλι, με την τιμή του μπρεντ να υποχωρεί κατά 2,39% στα 25,71 δολάρια.