Ανάλυση των προτεινόμενων επιδοτήσεων για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και του αντίκτυπού τους στην αγορά ενέργειας. Με την ακρίβεια στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να επιμένει, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το κατάλληλο σχήμα παρεμβάσεων ώστε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κονδύλια που θα διατεθούν για τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, αλλά και να στηρίξει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, πιθανώς με φοροελαφρύνσεις.
Οι ανησυχίες για τη διατήρηση των υψηλών τιμών χονδρεμπορικής έως και τον Φεβρουάριο με επιπτώσεις στα τιμολόγια ρεύματος εντείνονται, όσο πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές. Γι’ αυτό τα σενάρια που επεξεργάζεται το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναφέρονται σε ορίζοντα τριμήνου, τα οποία ωστόσο θα αναπροσαρμόζονται βάσει των εξελίξεων στην ενεργειακή αγορά.
Όσον αφορά στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης θα υπάρξουν ενισχύσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Στόχος για τα οικιακά τιμολόγια είναι το κόστος της κιλοβατώρας να μην υπερβαίνει τα 15 σεντς.
Στήριξη των επιχειρήσεων διαφαίνεται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου οι μικρές επιχειρήσεις θα υποβάλλουν αιτήσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το συνολικό ποσό που τυχόν έχουν λάβει για ενισχύσεις δεν ξεπερνά το όριο που θέτει ο κανόνας του De Minimis. Ωστόσο, καθώς η δημιουργία της πλατφόρμας μπορεί να καθυστερήσει, οι μικρές επιχειρήσεις θα λάβουν την επιδότηση για το σύνολο της περιόδου Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου, αναδρομικά προς το τέλος του τριμήνου.
Καθώς οι προκλήσεις στην αγορά ενέργειας παραμένουν, ο φόβος για ενδεχόμενες διαταραχές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου ενισχύεται, με συνέπειες που πιθανώς θα επηρεάσουν τις τιμές και την προσφορά.