Σημάδια νέας μείωσης των επιτοκίων από την Κριστίν Λαγκάρντ

Σημάδια νέας μείωσης των επιτοκίων από την Κριστίν Λαγκάρντ

«Σημάδια για νέα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο» άνοιξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και την επίτευξη του ποσοτικού στόχου που έχει τεθεί (2%) από την κεντρική τράπεζα. Αυτό το γεγονός θα ληφθεί υπόψη στην απόφαση που θα λάβει η ΕΚΤ για τα επιτόκια της στις 17 Οκτωβρίου κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία.

«Ο πληθωρισμός μπορεί να αυξήθηκε προσωρινά το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι προηγούμενες απότομες μειώσεις στις τιμές της ενέργειας δεν υπολογίζονται στους ετήσιους ρυθμούς, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στο στόχο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής τον Οκτώβριο. Οι προβολές των οικονομολόγων της ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026.

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε επίσης ότι «τα νέα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη μας στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Ως εκ τούτου, μειώσαμε το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά άλλες 25 μονάδες βάσης σε 3,5%».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένη σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι η ανάκαμψη αντιμετωπίζει προβλήματα. «Αναμένουμε ότι η ανάκαμψη θα ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να καταναλώνουν περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι πιο πρόσφατες προβολές της ΕΚΤ προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής οικονομίας θα αυξηθεί κατά 0,8% το 2024, 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026.

©

Loading

Play