Διαρκείς εξελίξεις για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα. Το τοπίο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αναμένεται να μεταβληθεί ριζικά μετά την πρόσφατη θετική απόφαση του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με την προσφυγή του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Stama) κατά της επιβολής τέλους επιτηδεύματος ύψους 600 ευρώ ανά κατάλυμα. Αυτή η απόφαση έκρινε την εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ως παράνομη, καθότι δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αλλά αναρτήθηκε αποκλειστικά στο διαδίκτυο.
Η απόφαση δεν είναι οριστική και η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τελική κρίση. Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023, οι νομικές μορφές που διαχειρίζονται ακίνητα υπό καθεστώς σύμβασης υποχρεούνται να ενταχθούν σε καθεστώς ΦΠΑ και λοιπών τελών.
Η ΑΑΔΕ έχει δημοσιεύσει εγκύκλιο σχετικά με τη φορολογική αντιμετώπιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι ακίνητα που μισθώνονται από νομικά πρόσωπα χωρίς την παροχή άλλων υπηρεσιών, θεωρούνται επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Σημειώνεται ότι εάν μια νομική οντότητα διαχειρίζεται περισσότερα από ένα ακίνητα, θα επιβαρύνεται με ξεχωριστό τέλος επιτηδεύματος για κάθε ακίνητο που δεν βρίσκεται στον ίδιο κτιριακό χώρο.
Η απόφαση του ΣτΕ προκαλεί αναταραχή στην αγορά, καθώς οι εταιρείες εκφράζουν ανησυχίες για τις αυξήσεις στα τέλη επιτηδεύματος, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και 6.000 ευρώ ετησίως, εκτός από τους φόρους. Η ανακοίνωση του Stama αναγνωρίζει την εξέλιξη ως θετική και αναδεικνύει την ανάγκη για συνταγματική συμμόρφωση απέναντι σε φορολογικές επιβαρύνσεις.
Η υπόθεση αυτή είναι κρίσιμη για περίπου 50.000 ακίνητα που αποτελούν αντικείμενο επαγγελματικής διαχείρισης, και οι αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν την ανάγκη διαφάνειας και δικαιοσύνης στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr