Σημαντική αύξηση μερικής απασχόλησης με μισθούς κάτω από τα όρια της φτώχειας

Σημαντική αύξηση μερικής απασχόλησης με μισθούς κάτω από τα όρια της φτώχειας

Ανησυχητική η κατάσταση στην αγορά εργασίας, με τις περισσότερες νέες προσλήψεις να αφορούν μερική απασχόληση και χαμηλούς μισθούς. Με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση ήταν η μία στις δύο νέες προσλήψεις που υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για θέσεις εργασίας με μισθούς πείνας, των 450 ευρώ μικτά. Το ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων ήταν οριακά θετικό, χάρη στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και τις προσλήψεις εκπαιδευτικών. Οι νέες θέσεις εργασίας που προέκυψαν ήταν μόλις 3.596, οι λιγότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ για αυτό τον μήνα από το 2019. Ενδεικτικά, πέρυσι τέτοια εποχή είχαν δημιουργηθεί περισσότερες από 31.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, τον Σεπτέμβριο οι προσλήψεις ανήλθαν σε 346.700 και οι απολύσεις σε 343.104. Οι απολύσεις είναι σημαντικά περισσότερες από πέρυσι, κατά 27.260, και προέρχονται κυρίως από τον τουριστικό κλάδο. Ένδειξη ότι η βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να τροφοδοτείται από φθηνή και ευέλικτη εποχική εργασία, συγχρόνως με αύξηση της μερικής απασχόλησης.

To 52,42% των νέων προσλήψεων αφορά μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Οι προσλήψεις είναι ελάχιστα λιγότερες από πέρυσι. Ανησυχητική είναι η μετατροπή 7.164 συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική, γεγονός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ. Η κατάσταση αυτή καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη φτωχοποίηση των εργαζομένων, καθώς το ποσό των 450 ευρώ μηνιαίως τούς τοποθετεί οριακά στο κατώφλι της φτώχειας.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, το πρόσημο στην αγορά εργασίας είναι θετικό με 302.744 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες όμως είναι λιγότερες κατά 9.368 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας αφορούν εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ επικαλούνται ευνοϊκά στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας, αγνοώντας την πραγματικότητα.

Loading

Play