Ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού παρουσίασε μια σημαντική επιβράδυνση τον Οκτώβριο, καθώς αυξήθηκε μόλις 2,4% από 2,9% τον Σεπτέμβριο και σε σύγκριση με το 3,4% του προηγούμενου έτους.
Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως σε ανατιμήσεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου κατά 18,1%, αν και σημειώθηκε μείωση 3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφηκαν επίσης σε νωπά ψάρια (8,5%), ξηρούς καρπούς (5,5%) και ενοίκια (6,5%).
Μεταξύ Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου, οι τιμές σε προϊόντα όπως μοσχάρι, χοιρινό και λαχανικά συνέχισαν να αυξάνονται. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές σε ομάδες αγαθών όπως η διατροφή, η στέγαση και η υγεία.
Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στον τομέα της διατροφής ανήλθαν στο 1,5%, ενώ η ομάδα της υγείας παρουσίασε αύξηση 3,6%. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Οκτώβριο ανήλθε στο 3,1%, ενώ πιο πρόσφατη σύγκριση έδειξε αύξηση του δείκτη 0,1%.