Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας στη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα

Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας στη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα

Η μελέτη που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το δίκτυο δεξαμενών σκέψης EPICENTER αποτυπώνει την πορεία της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και τα απαραίτητα βήματα που απαιτούνται για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις επενδύσεις στους τομείς της αποθήκευσης και των δικτύων διανομής.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, η Ελλάδα καταγράφει σταθερή πρόοδο στη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ξεπερνώντας τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023. Από το 2014 έως το 2023, η χώρα αύξησε το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ κατά 61% (ή 9,6 ποσοστιαίες μονάδες), καταλαμβάνοντας την 7η υψηλότερη θέση ανάμεσα σε 36 ευρωπαϊκές χώρες. Όσον αφορά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, η μέση τιμή το πρώτο εξάμηνο του 2024 στην Ελλάδα για κατανάλωση 2.500-4.999 kWh διαμορφώθηκε σε 0,24 Euro/kWh πριν τους φόρους και 0,29 Euro/kWh μετά τους φόρους.

Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο, τα βασικά πορίσματα της μελέτης περιλαμβάνουν:

Η σημαντική μείωση της χρήσης άνθρακα μετά το 2010 δείχνει τη δέσμευση της Ελλάδας για απανθρακοποίηση και μείωση των εκπομπών CO₂. Το φυσικό αέριο έχει εδραιωθεί ως μεταβατική πηγή ενέργειας, ενώ οι ΑΠΕ χρειάζονται καλύτερη ενσωμάτωση στο δίκτυο.

– Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ το διάστημα 2014-2023 και είναι πλέον 3 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

– Είναι αναγκαίες επενδύσεις για αναβάθμιση δικτύου, ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης και ευέλικτη διαχείριση ζήτησης, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ που χάνεται.

– Η Ελλάδα κατατάσσεται 5η στην ενεργειακή εξάρτηση από εισαγωγές, με το 79,5% της συνολικής ενέργειας που καταναλώθηκε να καλύπτεται μέσω εισαγωγών.

Ο γενικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ τόνισε ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι ένα μείζον στοίχημα για την Ελλάδα και την ΕΕ και ότι απαιτούνται επενδύσεις στις τεχνολογίες αποθήκευσης και στα δίκτυα διανομής προκειμένου να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία και η αποτελεσματικότητα στη χρήση των ΑΠΕ.

Loading

Play