Ελπίδες για μείωση της τιμής των καυσίμων στην αντλία φέρνει η μεγάλη πτώση που καταγράφεται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά τις συνεχόμενες αυξήσεις του προηγούμενου διαστήματος.
Η τιμή του πετρελαίου Brent βρέθηκε χθες κάτω από τα 86 δολάρια το βαρέλι, ενώ πριν από μία εβδομάδα ήταν πάνω από τα 96 δολάρια, δηλαδή σε ελάχιστες ημέρες έχασε το 10% της αξίας του. Βασική αιτία οι φόβοι που υπάρχουν για σημαντική μείωση της ζήτησης, που ενδεχομένως να φέρει η επιβράδυνση της οικονομίας.
Με βάση τα στοιχεία η τιμή του Brent βρίσκεται κοντά στα επίπεδα που ήταν στις 30 Αυγούστου, όταν και ξεκίνησε το ράλι που έφερε την τιμή πάνω από τα 96 δολάρια το βαρέλι για το Brent.
Χθες το βράδυ στις διεθνείς αγορές η τιμή του πετρελαίου Brent βρέθηκε κάτω και από τα 86 δολάρια το βαρέλι, με το χαμηλό της ημέρας να είναι στα 85,61 δολάρια σημειώνοντας πτώση κοντά στο 6%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκαν πιέσεις.
Οι λιανικές τιμές των καυσίμων έχουν παρουσιάσει τις τελευταίες ημέρες μικρή αποκλιμάκωση, υποχωρώντας από τα υψηλά σχεδόν πέντε λεπτά το λίτρο. Η μέση τιμή για βενζίνη είναι πλέον στα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι χαμηλότερα. Η τιμή για το diesel κίνησης είναι στο 1,855 ευρώ το λίτρο. Εκείνο βέβαια που παρατηρείται είναι ότι η τιμή για το diesel δεν καταγράφει πτώση ανάλογη με αυτή της βενζίνης και επιστρέφουν οι φόβοι για χειμώνα με ακριβό πετρέλαιο. Και αυτό μάλιστα λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
Στο μεταξύ διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι η αγορά το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει έντονες διακυμάνσεις και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο αναλυτής της Investec Callum Macpherson, «η προσοχή της αγοράς έχει μετατοπιστεί από την εστίαση στη βραχυπρόθεσμη στενότητα στις επιπτώσεις της παραμονής των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στο υποτονικό μακροοικονομικό περιβάλλον που αυτό συνεπάγεται και στο πώς ο ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει να το αντιμετωπίσει αυτό κατά τη συνεδρίασή του στις 26 Νοεμβρίου».
Είχε προηγηθεί χθες η διαδικτυακή συνεδρίαση της Μεικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (JMMC) του ΟΠΕΚ+ που διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής του Οργανισμού.
«Η Επιτροπή εξέφρασε επίσης την πλήρη αναγνώριση και υποστήριξή της στις προσπάθειες του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας που αποσκοπούν στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου και επανέλαβε την εκτίμησή της για την πρόσθετη εθελοντική μείωση του Βασιλείου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και για την παράτασή της μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2023. Η επιτροπή αναγνώρισε επίσης τη Ρωσική Ομοσπονδία για την παράταση της πρόσθετης εθελοντικής μείωσης των εξαγωγών της κατά 300 kbd μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2023.» αναφέρει η ανακοίνωση.
Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε χθες ότι θα συνεχίσει την εθελοντική μείωση της προσφοράς αργού κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους
Οι αγορές πετρελαίου κινούνται προς τη «σωστή κατεύθυνση», εξισορροπώντας την προσφορά και τη ζήτηση, δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ, Saad Al Barrak, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KUNA.
Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι οι κοινές εθελοντικές περικοπές της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας συνέβαλαν στην εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου. Ο Νόβακ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη θετική επίδραση που είχε στην εγχώρια αγορά η απαγόρευση εξαγωγής ντίζελ και βενζίνης από το Κρεμλίνο.
Νωρίτερα σήμερα, η εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη να χαλαρώσει την απαγόρευση ντίζελ τις επόμενες ημέρες, επικαλούμενη άγνωστες πηγές.
Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Συνάντηση Στ. Κασσελάκη με τους βουλευτές του κόμματος – Αποφάσεις για θέσεις «κλειδιά»