Σημαντικός πυλώνας για τις ελληνικές εξαγωγές ο κλάδος τροφίμων

Σημαντικός πυλώνας για τις ελληνικές εξαγωγές ο κλάδος τροφίμων

Σταθερός πυλώνας στήριξης των ελληνικών εξαγωγών παραμένουν τα τρόφιμα, με τις εταιρείες του κλάδου να διεκδικούν δυναμικά ζωτικό χώρο ανάπτυξης στις αγορές του εξωτερικού.

Σε μία χρονιά αρκετών αναταράξεων με το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών της χώρας να εμφανίζεται ελλειμματικό, οι εξαγωγές τροφίμων ενισχύθηκαν περαιτέρω το 2024.

Αυτό επισημαίνεται σε μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα, ωστόσο τονίζεται ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος υποχώρησης σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον. Για το 2025 οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι προοπτικές είναι πιο ευοίωνες, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί με ρυθμό 1,4% από 0,8% το 2024.

Η δυναμική αυτή προσπάθεια των Ελλήνων εξαγωγέων ενδεχομένως να κινδυνεύσει από την υιοθέτηση επιθετικών εμπορικών πολιτικών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής, το 2024 οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1%, καθώς το β΄ εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 5%, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες κατά 7% του α΄ εξαμήνου. Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν πως η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ αποκτά έμμεση, αλλά ουσιαστική σημασία για τις ελληνικές εξαγωγές.

Ειδικότερα για τα τρόφιμα, η μελέτη υπογραμμίζει ότι αποτελούν σταθερό πυλώνα των ελληνικών εξαγωγών, με παραδοσιακά προϊόντα όπως φέτα, γιαούρτι, ελαιόλαδο και ελιές να καταγράφουν υψηλές επιδόσεις.

Οι εισαγωγές την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024 αυξήθηκαν ελαφρώς, καθώς διευρύνθηκαν κατά 1,43 δισ. ευρώ ή κατά 1,7%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 2,54 δισ. ευρώ ή κατά 7,9%, στα 34,61 δισ. ευρώ από 32,07 δισ. ευρώ το δεκάμηνο του 2023.

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, πτώση καταγράφουν οι εξαγωγές των 5 από τις 10 μεγάλες κατηγορίες προϊόντων: πετρελαιοειδή-καύσιμα, βιομηχανικά, μηχανήματα, λάδια, καθώς και οι μικρότερες σε αξία εξαγωγές των εμπιστευτικών προϊόντων.

Loading

Play