Στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος μαζί με τον Σκυλακάκη μίλησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Το ενδιαφέρον από επενδυτές και πολύ μεγάλα επενδυτικά fund της Ελλάδας και του εξωτερικού, είναι ασταμάτητο σε όλους τους τομείς», επεσήμανε.
«Έχουμε φτιάξει μια ομάδα που μπορούμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, μπορούμε να συνεννοούμαστε με τις Βρυξέλλες, μπορούμε να παίρνουμε τα χρήματα σεβόμενοι πάντα τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και όρους, και μπορούμε αυτά να τα διοχετεύουμε στην αγορά με πολύ μεγάλη ταχύτητα».
«Προφανώς η πρόκληση που έχουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ μεγαλύτερη. “Έχουμε πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει ταυτόχρονα να τα κινητοποιήσουμε και να τα απορροφήσουμε. Το σκορ του 2020 πρέπει να επιτυγχάνεται σε σταθερή βάση για τα επόμενα πέντε χρόνια. Είναι απαραίτητο να γίνει και θα γίνει».
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ένα από τα πιο κομβικά σημεία για τον ουσιαστικό μετασχηματισμό των πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι να αποκτήσουμε επιχειρήσεις με μεγαλύτερο μέγεθος.
«Η ύπαρξη μικρών επιχειρήσεων είναι ουσιαστικός παράγοντας που βλάπτει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των ίδιων των επιχειρήσεων, καθώς τους στερεί τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και δημιουργεί ζητήματα έλλειψης ανταγωνιστικότητας», τόνισε.
«Δεν είναι μόνο το σταθερό πολιτικό περιβάλλον που είναι απαραίτητο για τις επενδύσεις, αλλά έχει αλλάξει η αντίληψη της κοινωνίας για όλα αυτά», κατέληξε.
Σκυλακάκης: «Η προσπάθεια του Ταμείου Ανάκαμψης ό,τι πιο φιλόδοξο έχει γίνει»
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και για το που θα αξιοποιηθούν.
Όπως εξήγησε, «οι πόροι που έχουμε είναι 17,8 δισ. επιδοτήσεις του Ταμείου και από τα δάνεια υπολογίζεται η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου που εμείς δανειζόμαστε και αυτού που δανείζεται η Κομισιόν, δηλαδή περίπου μια μονάδα (1-1,5- 2 δισ ευρώ). Συνολικά δηλαδή είναι ένα ποσό της τάξεως των 19-20 δισ. ευρώ και στόχος είναι να πάμε κοντά στα 60 δισ. ευρώ με τη μόχλευση, δηλαδή να τα τριπλασιάσουμε. Είναι ότι πιο φιλόδοξο έχει γίνει. Δεν έχει προηγούμενο», επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης.
«Το παραγωγικό μοντέλο στη χώρα έχει έναν ελέφαντα στο δωμάτιο, αυτός είναι η γκρίζα οικονομία. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν τόσο οι φορολογικοί συντελεστές που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας αποφάσισε ότι θα πάει στην οικονομία του ημίφωτος.
Η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου είναι όλες οι επιχειρήσεις να αυξήσουν το μέγεθός του, να συνεργαστούν πολύ περισσότερο και να φορολογούνται πολύ λιγότερο», εξήγησε]ι.
Όσον αφορά την αγορά εργασίας, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι ήδη «παρουσιάζει σημεία ανάγκης αύξησης των μισθών και αυτός είναι ο υγιέστερος τρόπος για να αυξάνονται οι μισθοί.
Αλλάζουν οι αμοιβές γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση εργασίας από ότι προσφορά. Σε κάποια κομμάτια θα έχουμε μεγάλη αύξηση μισθών αλλά και ανάγκη να φέρουμε τους ανθρώπους που έχουμε πίσω. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ζωτική η ανάγκη για επάνοδο των ανθρώπων που έφυγαν», κατέληξε.
Δείτε επίσης: EMA: «Τα τέσσερα εγκεκριμένα στην ΕΕ εμβόλια προστατεύουν και από την μετάλλαξη Δέλτα»