Σούπερ μάρκετ: Μηχανισμοί αύξησης κέρδους παρά το πλαφόν

Σούπερ μάρκετ: Μηχανισμοί αύξησης κέρδους παρά το πλαφόν

Αναλύουμε τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν τα σούπερ μάρκετ για την αύξηση κερδών και τις ευθύνες της πολιτείας. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο τομέα των σούπερ μάρκετ αποκαλύπτουν ότι, παρά τη μείωση του πληθωρισμού, οι μηχανισμοί αισχροκέρδειας παραμένουν ενεργοί, με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Μια νέα μέθοδος που έχει προκύψει αφορά τη σύσταση Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), οι οποίες λειτουργούν ως ενδιάμεσοι προμηθευτές. Σε αυτή τη διαδικασία, τα προϊόντα εισάγονται μέσω ενός δικτύου εταιρειών, προσθέτοντας περιθώρια κέρδους σε κάθε στάδιο, διατηρώντας όμως τυπικά το νόμιμο περιθώριο του 1,5% στο λιανεμπόριο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι, παρόλο που οι τιμές στα ράφια δείχνουν να τηρούν το πλαφόν, η πραγματική τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές είναι αρκετά υψηλότερη. Εξακολουθεί να τίθεται το ερώτημα αν οι μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν αυτές τις ΙΚΕ στρατηγικά για προσωπικό όφελος. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, η εφοδιαστική αλυσίδα ελέγχεται αυστηρά, για να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή τιμή για τους καταναλωτές.

Η ακρίβεια παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα για τους καταναλωτές, οι οποίοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυξήσεις τιμών παρά τις υποσχέσεις μείωσης. Η έρευνα επισημαίνει ότι οι τιμές σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων, όπως χυμούς και μακαρόνια, έχουν αυξηθεί, παρά την δημόσια δήλωση μειώσεων.

Συμπερασματικά, οι στρατηγικές που εφαρμόζουν οι σούπερ μάρκετ για την αύξηση του περιθωρίου κέρδους θέτουν σε αμφιβολία την πραγματική ευθύνη των επιχειρήσεων σε μια δύσκολη οικονομική εποχή.

Loading