Νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ αποκαλύπτει τις τάσεις στις τιμές τροφίμων και τη σταθεροποίηση στα σούπερ μάρκετ. Σταθεροποίηση τιμών στα σούπερ μάρκετ καταγράφηκε τον Οκτώβριο, όμως οι ανατιμήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων συνεχίζονται. Η μείωση τιμών στα προϊόντα μη τροφίμων οδήγησε σε ελαφρώς αρνητικό πληθωρισμό (-0,03%) σε σύγκριση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι τιμές των τροφίμων διατηρούν τάσεις αύξησης, ιδίως στα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά, που καταγράφουν αύξηση 11,2%. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στην έλλειψη ψαριών λόγω παρατεταμένης ζέστης.
Σχετικά με το δεκάμηνο του 2024, παρατηρείται συγκράτηση, με οριακά ανοδικό πληθωρισμό (0,22%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο ΙΕΛΚΑ αναφέρει ότι η πτώση στις τιμές των μη τροφίμων έχει συμβάλει στην ομαλοποίηση της αγοράς μετά την πανδημία.
Η έρευνα εξετάζει 23 κατηγορίες προϊόντων, καταγράφοντας 11 μείωση και 12 αύξηση τιμών. Καθώς η συγκράτηση πληθωρισμού συνεχίζεται, η κυβέρνηση και οι σουπερμάρκετ αναλαμβάνουν δράσεις για τη μείωση τιμών, όπως προσφορές και εκπτώσεις. Η συγκριτική ανάλυση για τον Οκτώβριο 2024 και τον Οκτώβριο 2023 προσφέρει μια εις βάθος κατανόηση των τιμών του οργανωμένου λιανεμπορίου.