Σπίτι μου 2: Η αγορά ακινήτων σε αδιέξοδο

Σπίτι μου 2: Η αγορά ακινήτων σε αδιέξοδο

Δείτε πώς το πρόγραμμα Σπίτι μου 2 επηρεάζει την αγορά ακινήτων και τις προοπτικές των υποψήφιων αγοραστών. Η αγορά ακινήτων παρουσιάζει σημαντικά σημάδια αδυναμίας, καθώς το διαφημισμένο πρόγραμμα Σπίτι μου 2 φαίνεται να μην εκπληρώνει τις προσδοκίες του κοινού για φθηνές κατοικίες. Η φετινή ζήτηση για ‘χρέπια’ δεν ανταγωνίζεται τις υπερβολικές τιμές που προβάλλουν οι ιδιοκτήτες, σημειώνει ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης, αναλυτής και επενδυτής στην αγορά ακινήτων, επισημαίνοντας ότι το αρχικό ενδιαφέρον των υποψήφιων δικαιούχων έχει αρχίσει να υποχωρεί λόγω των αυξανόμενων εμποδίων.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, 25.000 αιτήσεις επιδοτούμενων δανείων έχουν υποβληθεί για ακίνητα αξίας 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το 80% έχει λάβει προέγκριση επιλεξιμότητας. Ωστόσο, μόνο 1.700 έχουν οδηγηθεί σε δεσμεύσεις, αποδεικνύοντας τη δυσκολία ολοκλήρωσης των συναλλαγών. Οι υποψήφιοι έχουν μόλις τρεις μήνες για να προχωρήσουν στη διαδικασία, αλλιώς χάνουν τη σειρά τους.

Η ανάλυση του κ. Παπαγεωργιάδη καταδεικνύει ότι, λιγότεροι από τους μισούς που έχουν δεσμεύσει ακίνητο θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την αγορά, κυρίως λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που απαιτούνται. Η αναντιστοιχία ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές είναι πιο εμφανής από ποτέ.

Αναφορικά με τις τιμές των ακινήτων, παρατηρείται υπερστρέβλωση της αγοράς, με τις τιμές να αυξάνονται με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από τους μισθούς και το εισόδημα, γεγονός που έχει δημιουργήσει σοβαρές ανισορροπίες.

Το κρίσιμο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν η αγορά ακινήτων κρύβει στοιχεία φούσκας. Η απάντηση φαίνεται θετική, τουλάχιστον για την κατηγορία ακινήτων που καλύπτονται από το Σπίτι μου 2. Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί μέχρι και 30% από την ανακοίνωση του προγράμματος, με τον κ. Παπαγεωργιάδη να παρατηρεί ότι η κατάσταση θυμίζει φαινόμενα του παρελθόντος.

Οι υποψήφιοι αγοραστές δείχνουν όλο και λιγότερο διατεθειμένοι να αποδεχθούν τις υπερβολικές τιμές. Εν μέσω μιας παρόμοιας κατ’ αντιπαράθεση, οι πωλητές δεν μειώνουν τις τιμές, δημιουργώντας μια περίεργη δυναμική στην αγορά που είναι δύσκολο να διαχειριστεί. Οι πωλητές και οι αγοραστές φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο, αναμένοντας οι εξελίξεις να κρίνουν την κατεύθυνση της αγοράς.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play