Στ. Καλαφάτης: «Μεγάλες επενδύσεις ήδη τρέχουν στη Βόρειο Ελλάδα»

Στ. Καλαφάτης: «Μεγάλες επενδύσεις ήδη τρέχουν στη Βόρειο Ελλάδα»

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, δίνει συνέντευξη στην ιστοσελίδα ThessToday.gr – Ο κ Καλαφάτης μιλά για την πανδημία αλλά και για τις επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα ThessToday.gr και τον δημοσιογράφο Θάνο Χερχελετζή

Στ. Καλαφάτης: «Μεγάλες επενδύσεις ήδη “τρέχουν” στη Βόρειο Ελλάδα»

«Στον ενάμιση χρόνο που πέρασε, η Κυβέρνηση διέθεσε πάνω από 40 δις ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων που πλήττονταν από την πανδημία. Επιπλέον, ειδικά για τις επιχειρήσεις στην εστίαση και τον τουρισμό, έθεσε σε εφαρμογή και δύο ξεχωριστές δράσεις με σημαντικές επιχορηγήσεις, που ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο, για την στήριξη της επανεκκίνησης  τους. Κράτησε έτσι όρθιο τον παραγωγικό ιστό και του δίνει τα εφόδια για να μπορέσει σήμερα να βάλει μπρος τις μηχανές της ανάπτυξης», τόνισε ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ThessToday.gr και τον δημοσιογράφο Θάνο Χερχελετζή. 

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, την προστασία του Σέιχ Σου και τον ρόλο του Τομέα Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Η Μακεδονία και η Θράκη δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Τα lock down έφεραν ανασφάλεια, «λουκέτα» και αύξηση του αριθμού των ανέργων. Ποια είναι τα «όπλα» ανάκαμψης που διαθέτει το υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα ο τομέας Μακεδονίας-Θράκης που προΐσταστε για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι;

Στον ενάμιση χρόνο που πέρασε, η Κυβέρνηση διέθεσε πάνω από 40 δις ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων που πλήττονταν από την πανδημία. Επιπλέον, ειδικά για τις επιχειρήσεις στην εστίαση και τον τουρισμό, έθεσε σε εφαρμογή και δύο ξεχωριστές δράσεις με σημαντικές επιχορηγήσεις, που ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο, για την στήριξη της επανεκκίνησης  τους. Κράτησε έτσι όρθιο τον παραγωγικό ιστό και του δίνει τα εφόδια για να μπορέσει σήμερα να βάλει μπρος τις μηχανές της ανάπτυξης. Σε τοπικό επίπεδο εφαρμόζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών τα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης» και «Φιλόδημος» για παρεμβάσεις των Δήμων που βελτιώνουν τοπικές υποδομές και συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα, ο τομέας Μακεδονίας – Θράκης εστιάζει στην αντιμετώπιση ζητημάτων  που αφορούν ειδικότερα την ευρύτερη περιοχή μας και επιδιώκει την αντιμετώπισή τους, στο πλαίσιο των αρχών της κυβερνητικής πολιτικής.

Πώς μπορεί η Βόρεια Ελλάδα να γίνει πόλος έλξης μεγάλων επενδύσεων; Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

Μεγάλες επενδύσεις ήδη “τρέχουν” στη Βόρειο Ελλάδα, από την Amazon και τη Cisco. Και βέβαια η επένδυση Pfizer στη Θεσσαλονίκη από την οποία δημιουργούνται 700 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για κολοσσούς που διαπίστωσαν το γόνιμο επενδυτικό περιβάλλον που δημιούργησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ικανό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας. Πέρα όμως από τις επενδύσεις αυτού του μεγέθους, είναι και οι επιχειρήσεις από διάφορες χώρες που  θέλουν να επενδύσουν σε μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη. Και δεν σας κρύβω ότι αυτό ήταν ένα θέμα που είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ, στην πρόσφατη συνάντησή μας.

Συμφέρει τη Θεσσαλονίκη η παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο ή θα ήταν προτιμότερο να μετεγκατασταθεί στα δυτικά ή και προς την περιοχή του Λαγκαδά, όπου τέθηκε ως θέμα συζήτησης;

Έχει ήδη δρομολογηθεί η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, υπάρχει θετική απόφαση του ΣτΕ και προχωρά η διενέργεια του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Στόχος είναι ένα σύγχρονο συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο που θα δώσει νέα πνοή στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης μας και ταυτόχρονα θα αποδώσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες ένα σημαντικό χώρο πρασίνου.  Ταυτόχρονα προωθούνται έργα σε όλη την έκταση της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε καμιά γειτονιά να μην μείνει πίσω.

Υπάρχει στο μυαλό σας η σκέψη να ασχοληθείτε και πάλι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Αγαπώ την πόλη μου και αισθάνομαι περήφανος που είμαι Θεσσαλονικιός και Μακεδόνας. Έχει μια λάμψη ανθρωπιάς και φιλοξενίας η Θεσσαλονίκη που την διακρίνει. Έχει δυνατότητες που μπορεί να αξιοποιηθούν και  να την πάνε πιο ψηλά, πιο μπροστά, πιο γρήγορα. Ξέρω τα προβλήματά της και πιστεύω στις δυνατότητές της. Υπηρέτησα άλλωστε το Δήμο ως επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης και δεν έλειψα σχεδόν ποτέ από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήμουν πάντα εκεί με συγκεκριμένες προτάσεις για τα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα της πόλης. Σήμερα ως μέλος της Κυβέρνησης με αρμοδιότητα τα θέματα Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας και Θράκης, καταβάλλω κάθε προσπάθεια για την επίλυση ζητημάτων και την αξιοποίηση ευκαιριών που βρίσκονται μπροστά μας. Συνεργάζομαι στενά με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και αυτό προέχει τώρα. Άλλες σκέψεις δεν έχω.

Και μιας και αναφερθήκαμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πείτε μας πως σχεδιάζετε να στηρίξετε τους Δήμους για την προστασία του Σέιχ Σου και του δασοκτήματος Ωραιοκάστρου;

Λύσαμε το μεγάλο πρόβλημα με τη συγκεντρωμένη δασική ύλη σε διάφορα σημεία του περιαστικού δάσους μετά το κόψιμο κορμών και κλαδιών που έγινε για να προστατευθούν τα δέντρα από το φλοιοφάγο έντομο. Ως τις 15 Ιουλίου θα έχει απομακρυνθεί όλη η δασική ύλη. Είχα συγκαλέσει σύσκεψη για το σκοπό αυτό με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων (των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Προϊσταμένων των Δασικών Υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας).  Επισκεφθήκαμε το Σέιχ Σου με τους Υφυπουργούς Πολιτικής Προστασίας  κ. Νίκο Χαρδαλιά και Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά και αποφασίστηκε να δοθούν άμεσα κονδύλια, από την Πολιτική Προστασία, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης, για να πληρωθούν οι απαιτούμενες εργολαβίες και να απομακρυνθούν άμεσα κορμοί και κλαδιά που υπήρχαν μέσα στο δάσος. Αυτήν τη στιγμή, στο Σέιχ Σου βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις εργολαβίες: Δύο στην περιοχή Κράνος και Ελαιώνας και μία στο κομμάτι του περιαστικού δάσους κάτω από την Περιφερειακή Οδό ως τα όρια του αστικού ιστού. Έτσι και οι Δήμοι, που διαθέτουν θρυματιστικά μηχανήματα, θα μπορούν να διαθέσουν τα κονδύλια που, ήδη, παίρνουν από την κυβέρνηση, όπως θεωρούν καλύτερα. Την ίδια στιγμή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία περιπολεί με επιπλέον προσωπικό από ό,τι πέρσι. Η ίδια λύση προωθείται και για δασικές εκτάσεις της Χαλκιδικής, σε Κασσάνδρα και Σιθωνία.

Έχετε αγάπη προς τα ζώα και ειδικά τα σκυλιά. Τα αδέσποτα δυστυχώς είναι απροστάτευτα και ο πληθυσμός τους μεγαλώνει. Σχεδιάζετε να στηρίξετε τους Δήμους για να γίνουν καταφύγια ζώων;

Η Κυβέρνηση έχει δείξει την ευαισθησία της απέναντι στο ζήτημα αυτό.  Δήμοι της χώρας χρηματοδοτήθηκαν, μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος 2” για τη δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων. Η προσπάθεια όμως δεν σταματά εδώ. Με την ολοκλήρωση σχετικών νομοθετημάτων θα αποδίδονται συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ευθύνες και υποχρεώσεις στου Δήμους και θα προβλέπονται όλες οι διαδικασίες για να σταματήσει αυτή η κατάσταση που ζούμε. Χρειάζεται, όμως, και η ευαισθητοποίηση όλων μας.

Τι απαντάτε σε όσους λένε πως το ΥΜΑΘ έχει περιορισμένες αρμοδιότητες;

Ο Τομέας Μακεδονίας -Θράκης είναι το μάτι της Κυβέρνησης στην περιοχή μας, αλλά και εκπρόσωπος των Μακεδόνων και των Θρακιωτών στην Κυβέρνηση. Μπορεί να εντοπίζει προβλήματα, να αντλεί ιδέες για την επίλυσή τους και να κινεί τα νήματα για την επίτευξη αυτού αποτελέσματος το ταχύτερο δυνατό. Μπορεί ακόμη να διακρίνει ευκαιρίες που απλώνονται μπροστά μας και να αναπτύσσει πρωτοβουλίες για την αξιοποίησή τους. Μπορεί, επίσης- και είναι βασικός στόχος- να λειτουργεί ως επιταχυντής των έργων που έχουν δρομολογηθεί και των δράσεων όλων των Υπουργείων στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Για την αναβάθμιση των υποδομών, την ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων.

Πως σκέφτεστε το Σταύρο Καλαφάτη σε δέκα χρόνια από σήμερα;

Δεν τον σκέφτομαι. Τον εμπιστεύομαι. Και σε αυτό με εμπνέει η οικογένειά μου, η γυναίκα μου Βίκυ και τα παιδιά μου, ο Θανάσης και η Βασιλεία. Και βέβαια η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου στους οποίους είμαι πάντα ευγνώμων.

Δείτε επίσης: Καλαφάτης: «Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ άντεξε στην πανδημία»

Loading

Play