Την 3η φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, από το τέλος Ιουνίου έως τον Σεπτέμβριο με την επανεκκίνηση της οικονομίας, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, περιλαμβάνοντας σε αυτήν την ενίσχυση της απασχόλησης (μέσω και του προγράμματος SURE), τη δεύτερη φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» (ίσως και με μεγαλύτερο ποσό, είπε), καθώς και τις πρωτοβουλίες περιορισμένου χρονικού διαστήματος για κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα ή θα πληγούν μέσα στο καλοκαίρι.
Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN και απαντώντας σε παρέμβαση ξενοδόχου από την Τήλο, ο υπουργός είπε ότι οι περιπτώσεις των νησιών με λιγότερους από 1.000 κατοίκους αποτελούν ειδική περίπτωση που θα αξιολογηθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή. Προσέθεσε, ωστόσο, πως ο εποχικός τουρισμός, εάν ανοίξει, θα βοηθηθεί από την Πολιτεία με την «επιστρεπτέα προκαταβολή», ενώ θα υπάρξουν οι αναστολές πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι πρωτοβουλίες γενικά για τον τουρισμό, καθώς και συγκεκριμένες προβλέψεις ειδικά για τους εργαζόμενους του εποχικού τουρισμού.
Σχετικά με τις μειώσεις των ενοικίων από τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το μέτρο πιθανόν να ισχύσει και για αυτές που θα ανοίξουν στο τέλος του τρέχοντος μηνός ή τον Ιούνιο. Αλλά, επισήμανε ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει μεταξύ δύο ιδιωτών. Πρέπει να ισορροπήσει η οικονομία, πρόσθεσε, και σε αυτό το πλαίσιο οι ιδιώτες (σ.σ. ιδιοκτήτες και ενοικιαστές) πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση για τα συμβόλαια. Ενώ, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που εισπράττουν, με κυβερνητική απόφαση, μειωμένα ενοίκια, δήλωσε πως η Πολιτεία θα αναλάβει μέρος του βάρους και το μέτρο θα ισχύσει έως το τέλος του έτους.
Κληθείς να σχολιάσει «δημοσκόπηση» της εκπομπής που καταδείκνυε απαισιοδοξία της πλειονότητας των πολιτών για την οικονομία, ο υπουργός είπε πως «υπάρχει προβληματισμός για το άγνωστο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των πολιτών και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε το καλύτερο δυνατόν». Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς η ανεργία θα αυξηθεί, η οικονομία θα βρεθεί σε βαθιά ύφεση, το χρέος θα αυξηθεί, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών θα συρρικνωθεί». Όμως, είπε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η ύφεση θα είναι μεν βαθιά, αλλά παροδική.
Πηγή: ΑΜΝΑ
Δείτε ακόμη: Πέτσας: Ψηφιακό κράτος και μέτρα στήριξης πολιτών