«Δεν έχουν ακόμη αντιμετωπισθεί όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει ως κυβέρνηση να συνεχίσουμε την προσπάθεια», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και κυρίως μέσα από τις πρωτοβουλίες για τη μείωση φόρων νομίζω ότι βελτιώνουν την κατάσταση, ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ». Ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα και το ενδεχόμενο «έξαρσης» των πλειστηριασμών, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι «πλειστηριασμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται».
«Δεν μπορεί η προηγούμενη κυβέρνηση να μας κουνάει το δάκτυλο.. προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα υπήρχε μετά το τέλος Δεκεμβρίου 2019, εμείς επεκτείναμε το πλαίσιο κατά τέσσερις μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε ότι επιδιώκεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών με ενσωμάτωση όλων των εργαλείων που υπάρχουν σήμερα. Ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει δίχτυ προστασίας ευάλωτων νοικοκυριών.
Επανέλαβε δε την πρόθεση της κυβέρνησης να για μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης, όταν δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος.
Μιλώντας για το σχέδιο Ηρακλής και τις προσπάθειες μείωσης των κόκκινων δανείων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι στόχος είναι «να ανοίξουν οι τράπεζες τις κάνουλες και να ρίξουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».
Για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας
Σε ερώτηση αναφορικά με τις προσδοκίες αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Επίσης, εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο μέτωπο των πλεονασμάτων, αποφεύγοντας όμως να θέσει συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο για τη μείωση του 3,5% του ΑΕΠ από το 2021. Ως προς τις προοπτικές της οικονομίας, επικαλέσθηκε τις προβλέψεις των θεσμών ότι «η χώρα θα τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι το 2019», ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και οριακή βελτίωση των προηγούμενων εκτιμήσεων για την οικονομική μεγέθυνση στην Ευρώπη.
Ο υπουργός Οικονομικών έστειλε αυστηρό μήνυμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Επικαλούμενος στοιχεία των τραπεζών ένας στους τέσσερις μπορεί να πληρώσει και δεν το κάνει, προσθέτοντας λίγο αργότερα πως «αυτή την κατηγορία πολιτών μια σοβαρή κυβέρνηση θα τη βγάλει στη σέντρα».