Στέγαση: Η αναζήτηση σπιτιού μετατρέπεται σε Γολγοθά για τους Έλληνες

Στέγαση: Η αναζήτηση σπιτιού μετατρέπεται σε Γολγοθά για τους Έλληνες

Σημαντική αύξηση του κόστους στέγασης στην Ελλάδα, με χιλιάδες νοικοκυριά να πλήττονται οικονομικά. Η στέγαση έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα, με χιλιάδες πολίτες να πιέζονται από το υψηλό κόστος ενοικίων και κατοικιών. Η εκρηκτική αύξηση του κόστους στέγασης κατά 23,4% σε τρία μόλις χρόνια επιβαρύνει σημαντικά το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τιμές των κατοικιών στην Αττική έχουν σημειώσει αύξηση 88% από το 2017, με τις τιμές των ενοικίων να ακολουθούν την ίδια ανοδική πορεία. Αυτή η κατάσταση αντιστρατεύεται πλήρως τις αυξήσεις στους μισθούς, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα οικονομικών προκλήσεων.

Ενδεικτικό της αγωνίας που επικρατεί είναι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Σπίτι μου 2, το οποίο θεωρείται ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες, καθώς προορίζεται μόνο για λίγους. Το 35,2% του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων διατίθεται για έξοδα στέγασης, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι μόλις 19,7%. Πάνω από το ένα τέταρτο των Ελλήνων σε αστικά κέντρα αντιμετωπίζουν στέγαση που υπερβαίνει το 40% του εισοδήματός τους.

Οι προκλήσεις δεν περιορίζονται μόνο στο κόστος, καθώς σημαντική είναι και η ποιότητα των κατοικιών. Η στέγαση έχει γίνει απρόσιτη, με ένα ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε κατοικίες με στενότητα χώρου να φτάνει το 26,9% το 2023. Η κατάσταση αυτή κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των κρατών-μελών με τα πιο οξυμένα προβλήματα στέγης. Ο πρόεδρος των μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, επισημαίνει ότι η στήριξη του προγράμματος Σπίτι μου 2 βοηθά, αλλά η διαθεσιμότητα κατοικιών στις αστικές περιοχές παραμένει περιορισμένη.

Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν οικονομική ασφυξία, με σχεδόν τον ένα στους δύο Έλληνες (47,3%) να μην είναι σε θέση να καλύψει τις πάγιες στεγαστικές υποχρεώσεις τους. Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες στην προσπάθειά τους να βρουν ένα ασφαλές και οικονομικά προσιτό σπίτι.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play