Ανάλυση των προγραμμάτων στέγασης στην Ελλάδα, τα εμπόδια και οι συνέπειες των πλειστηριασμών. Η στέγαση παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς τα υψηλά κόστη ενοικίων και αγοράς κατοικιών πλήττουν τους πολίτες που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια. Ενδεικτικό της αγωνίας χιλιάδων ανθρώπων είναι το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα Σπίτι μου 2, το οποίο θεωρείται ότι αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών καθώς προορίζεται μόνο για λίγους, ενώ πολλοί ωφελούμενοι θα είναι ουσιαστικά ενοικιαστές στο σπίτι τους μέχρι την αποπληρωμή του δανείου. Στο μεταξύ, εκατοντάδες νοικοκυριά συνεχίζουν να χάνουν τις κατοικίες τους, οι οποίες περνούν στα χέρια ξένων επενδυτικών ταμείων.
Το πρόγραμμα Σπίτι μου 2, το οποίο χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης, προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια έως 190.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας, με προϋποθέσεις που καθιστούν την πρόσβαση σε αυτό δύσκολη για μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Ωστόσο, η ανάγκη για μια πραγματική στεγαστική πολιτική που να απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας είναι επιτακτική, καθώς το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για όσους μπορούν να επωμιστούν ένα τραπεζικό δάνειο.
Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής, το οποίο είχε υποσχεθεί φθηνή στέγη, καθυστερεί την υλοποίησή του, καθώς ο πρώτος διαγωνισμός για την αξιοποίηση οικοπέδων για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί. Οι προσπάθειες αυτές, που πραγματοποιούνται μέσω Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), αναμένεται να οδηγήσουν σε κατασκευές κατοικιών, αν και το ποσοστό των κατοικιών που θα διατεθούν σε ευάλωτες ομάδες παραμένει αβέβαιο.
Από την άλλη, η αύξηση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων παραμένει δραματική, με τις τελευταίες να καταγράφουν άλμα 117% και τους πλειστηριασμούς να εκτοξεύονται κατά 172% μεταξύ 2020 και 2023. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στον τομέα της στέγασης στην Ελλάδα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr