Ανακαλύψτε πώς η Φινλανδία καταπολέμησε επιτυχώς τη στεγαστική κρίση και ποιες στρατηγικές προτείνονται για την ΕΕ. Οι εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει σε όλη την Ευρώπη η στεγαστική κρίση οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να συστήσει, για πρώτη φορά στα χρονικά, ειδικό χαρτοφυλάκιο για τη στέγαση. Ο Επίτροπος που ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του από την 1η Δεκεμβρίου, θα είναι υπεύθυνος για το πρώτο ευρωπαϊκό σχέδιο προσιτής στέγασης, το οποίο όμως προς το παρόν δεν έχει αποκρυσταλλωθεί.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη μέτρων στήριξης της στέγασης. Παράλληλα, σχεδιάζεται η αύξηση, ως και ο διπλασιασμός των επενδύσεων του Ταμείου Συνοχής σε έργα για οικονομικά προσιτή στέγαση. Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως η Housing Europe, απευθύνουν έκκληση για υιοθέτηση ολιστικών και όχι αποσπασματικών μέτρων.
Η Housing Europe είναι η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή οργάνωση-ομπρέλα για την κοινωνική κατοικία και εκπροσωπεί 42 εθνικές και τοπικές οργανώσεις σε 31 χώρες της ΕΕ. Σε επιστολή τους στον νέο επίτροπο Στέγασης και Ενέργειας, τονίζουν την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για έργα κοινωνικής και οικονομικά προσιτής κατοικίας, συνοδευόμενης από αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας.
Η έννοια της προσιτής στέγης δεν έχει ένα κοινά αποδεκτό ορισμό. Συνήθως, η στέγη ορίζεται ως προσιτή αν πληρώνεις λιγότερο από το 30% του μηνιαίου ακαθάριστου εισοδήματος. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν κατά μέσο όρο 35,2% του διαθέσιμου εισοδήματος, ξεπερνώντας το όριο της προσιτής στέγης.
Η Φινλανδία έχει μειώσει με επιτυχία τους άστεγους, κυρίως μέσω της προσέγγισης Πρώτα η στέγαση και της κατασκευής διαμερισμάτων με δημόσια επιδότηση. Το φινλανδικό μοντέλο περιλαμβάνει μη κερδοσκοπικές εταιρείες που χρηματοδοτούνται για επενδύσεις, με επιδοτήσεις επιτοκίων για ενοίκια χαμηλότερα από την ιδιωτική αγορά.
Πηγή περιεχομένου: in.gr