Στουρνάρας: Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για την επόμενη δεκαετία

Για φέτος, η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θ΄αυξηθεί κατά 7% και το 2022 κατά 4,5% έως 5%.

Σε ομιλία του σε συνέδριο, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας,, παρουσίασε την εκτίμηση του πως, η Ελλάδα, μέχρι του χρόνου, είναι πιθανόν να έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και να τα αποδέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων για την πανδημία, ακόμη κι αν δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα.

Βλέπει ανάπτυξης 7% για φέτος

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ.Στουρνάρας για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ότι μπορεί να φτάσει για την επόμενη δεκαετία ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,5%. Για φέτος, η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θ΄αυξηθεί κατά 7% και το 2022 κατά 4,5% έως 5%.

Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι η αισιοδοξία του για τον 10ετή ενάρετο κύκλο της ελληνικής οικονομίας, με ρυθμό ανάπτυξης 93,5% ( υπερδιπλάσιο εκείνου που προβλέπει το ΔΝΤ) στηρίζεται σε εξέλίξεις, τόσο στο μέτωπο της ζήτησης, όσο και της προσφοράς.

Ειδικότερα, θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία σημαντικοί πόροι, τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από τα διαθρωτικά ταμεία. Επιπροσθέτως, καταγράφεται σημαντική αύξηση των ξένων άμεσων και έμμεσων επενδύσεων.

Το πλαίσιο αυτό συμπληρώνεται από σημαντικές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει, και άλλες τις οποίες σχεδιάζει, η κυβέρνηση. «Είναι στο χέρι μας να μην χάσουμε το τρένο» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα «πικρά λάθη» του παρελθόντος. Ζητούμενο όμως παραμένει, όπως είπε, η υψηλή αυτή ανάπτυξη να διαχυθεί σε ολόκληρη την κοινωνία.

Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς επιχειρήσεις

Στην προσπάθεια αυτή, θα πρέπει να συμβάλουν και οι τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Η ΕΚΤ εδώ και αρκετό καιρό επιδοτεί τις τράπεζες για να χορηγούν νέα δάνεια, επομένως θα πρέπει και αυτές να δανείσουν» διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερμένος στα νοικοκυριά, ο διοικητής της ΤτΕ προέτρεψε να δανειστούν για την αγορά κατοικίας, αντί της λύσης του ενοικίου. Όπως διευκρίνισε, χάρη στην μεγάλη μείωση των επιτοκίων, η τοκοχρεωλυτική δόση για την αποπληρωμή ενός στεγαστικού δανείου μπορεί πλέον να είναι χαμηλότερη από τη δαπάνη του ενοικίου για το ίδιο ακίνητο.

Εκτιμώντας την διεθνή συγκυρία, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας γενικότερα, ως «την τέλεια καταιγίδα». Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η ΕΚΤ έπεσε έξω στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, καθώς όπως είπε, η άνοδος των τιμών της ενέργειας αποτελεί ένα «σύνθετο γεωπολιτικό φαινόμενο».Δείτε επίσης: Στουρνάρας: «Την επόμενη δεκαετία θα διατηρηθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr