Συγχαρητήρια από την ΔΟΔ για την υπογραφή νέας ΣΣΕ για τους δημοσιογράφους που απασχολούνται στο Δημόσιο

Συγχαρητήρια από την ΔΟΔ για την υπογραφή νέας ΣΣΕ για τους δημοσιογράφους που απασχολούνται στο Δημόσιο

Ως «σημαντικό επίτευγμα» χαρακτηρίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους δημοσιογράφους που απασχολούνται στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, τις δημόσιες επιχειρήσεις, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Σύμβαση που υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα είναι κατ’ ουσίαν συνέχεια, αλλά με αρκετές ευεργετικές προσθήκες της προηγούμενης διετούς ΣΣΕ. Για πρώτη φορά, προβλέπονται σ’ αυτήν μέτρα προσωπικής προστασίας και ασφάλειας των δημοσιογράφων που βρίσκονται σε δημοσιογραφικές αποστολές σε ζώνες πολεμικών επιχειρήσεων ή περιοχές που δοκιμάζονται από φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις ή στις οποίες έχουν εκδηλωθεί ή ενδημούν επιδημίες. Επίσης, περιλαμβάνονται διατάξεις για την ισότητα των φύλων και ενίσχυση της προστασίας των γυναικών δημοσιογράφων από την παρενόχληση.

Τη Σύμβαση συνυπέγραψαν εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ, ο αρμόδιος για τα θέματα Τύπου και ΜΜΕ Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς. Η ΔΟΔ συνεχάρη μάλιστα και τις ελληνικές ενώσεις-μέλη της για το σημαντικό αυτό επίτευγμα, όπως το χαρακτηρίζει, αφού η Σύμβαση και η υπογραφή της έγινε αποδεκτή με συντριπτική πλειοψηφία από τις Ενώσεις.

Σημειώνεται ότι στις νέες ρυθμίσεις της ΣΣΕ συμπεριλαμβάνονται μέτρα οικονομικής προστασίας στο πλαίσιο ενίσχυσης της δυνατότητας κάλυψης βασικών αναγκών των εργαζομένων λόγω των έκτακτων και ιδιαιτέρων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών των τελευταίων ετών, αλλά και μέτρα κοινωνικής προστασίας του συνόλου των εργαζομένων, κυρίως δε αυτών που το έχουν περισσότερη ανάγκη (άτομα με αναπηρία, νέα ζευγάρια, νέες μητέρες κ.ά.).

Συγκεκριμένα, παρέχονται -μεταξύ άλλων- vouchers ανά τέκνο που φοιτά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και vouchers για ανανέωση ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Αυξάνονται τα τροφεία ανά ημέρα εργασίας, καθιερώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια εκπαίδευσης και δεοντολογίας για τους δημοσιογράφους και εισάγονται πολιτικές συμπερίληψης και αντιμετώπισης περιστατικών παρενόχλησης.

Από την πλευρά των Ενώσεων, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην καθοριστική συμβολή που είχε την περίοδο των διαπραγματεύσεων ο κ. Μαρινάκης, ενώ σημειώνουν πως η σύμβαση φέρνει σημαντική βελτίωση στους όρους εργασίας των δημοσιογράφων. Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε και εκείνος την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης, η οποία, όπως ο ίδιος έχει πει, «ενισχύει την δυνατότητα των δημοσιογράφων να επιτελέσουν το λειτούργημά τους, πάντα με σεβασμό στα δημόσια οικονομικά» και έχει τονίσει πως «είναι αποτέλεσμα της συνεχούς και αδιάλειπτης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τον δημοσιογραφικό κόσμο, στοχεύοντας στην οικονομική και κοινωνική προστασία των δημοσιογράφων, όπως είναι στόχος και της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού».

Η υπογραφή της ΣΣΕ έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς δράσεων για την ενίσχυση των ΜΜΕ σε οικονομικό επίπεδο, σε επίπεδο διαφάνειας, αλλά και σε ό,τι αφορά στην προστασία των δημοσιογράφων. Με τα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου αυξάνεται η διαφάνεια στα ΜΜΕ, ενώ σημαντικά προγράμματα για την ενίσχυση των ΜΜΕ εν μέσω των αλλεπάλληλων κρίσεων έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως η επιχορήγηση της εισφοράς του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ και η επιχορήγηση της αύξησης του κόστους του δημοσιογραφικού χαρτιού, όπου, σε συνέχεια προγράμματος που έτρεξε το 2022, καλύπτοντας το 50% της αύξησης, πλέον καλύπτεται το υπόλοιπο 50%. Και τα δύο αυτά προγράμματα εγκρίθηκαν από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Άλλωστε, οι κινήσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στην προστασία των δημοσιογράφων αναγνωρίστηκαν πρόσφατα κατά την επίσκεψη της αρμόδιας Επιτρόπου, Βέρα Γιούροβα στην Ελλάδα, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και τον κ. Μαρινάκη, ενώ έδωσε το παρών στη συνεδρίαση της Task Force που έχει συσταθεί για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Μεγάλη σημασία για την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος έχει και η κατάργηση του αδικήματος της απλής δυσφήμισης με τις νέες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, καθώς και η αυστηροποίηση των διατάξεων για ποινικά αδικήματα και απειλή βίας εις βάρος αθλητικών δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της εργασίας τους.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading