Η δίψα των διεθνών επενδυτών για τα ελληνικά assets αυξάνεται κατακόρυφα μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Γεγονός που αποτυπώνεται στις μεγάλες προσφορές για ελληνικά assets, που προσέγγισαν τα 120 δισ. ευρώ μέσα στο 2024.
Την ίδια στιγμή, όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, μία νέα γενιά επενδυτών “ποιοτικών” και μακροπρόθεσμων δημιουργείται για τα ελληνικά assets, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ο τίτλος investment grade επιτρέπει σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό επενδυτών να επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας.
Οι συστημικές τράπεζες την ίδια περίοδο συγκέντρωσαν προσφορές σχεδόν 37 δισ. ευρώ μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης και μέσω των εκδόσεων ομολόγων. Οι τράπεζες μέσω της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Πειραιώς και την Εθνική προσέλκυσαν συνολικές προσφορές 17 δισ. ευρώ, ενώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες από τις αρχές του 2024 έχουν συγκεντρώσει προσφορές 20,8 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγων.
«Η αποκρατικοποίηση του 10% της Εθνικής τράπεζας που μόλις ολοκληρώθηκε αποτελεί σημαντική επιτυχία για την ελληνική οικονομία, ιδίως αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι συνέπεσε με μία περίοδο μεγάλης ανασφάλειας στις αγορές λόγω της όξυνσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή.»
Παρ’ όλα αυτά, η διεθνής προσφορά, με τη συμμετοχή παγκόσμιας κλάσης θεσμικών επενδυτών, υπερκαλύφθηκε κατά 12 φορές και η συνολική κατά 11 φορές, γεγονός που αποτελεί νέο ρεκόρ για τον τραπεζικό κλάδο στην ελληνική αγορά. Η τιμή διάθεσης των μετοχών διαμορφώθηκε 42% ψηλότερα σε σχέση με την έκδοση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο.
Η Δημόσια Προσφορά προσέλκυσε ενδιαφέρον τόσο Ελλήνων όσο και ξένων επενδυτών, με τη συνολική ζήτηση να ανέρχεται στα 7,2 δισ. ευρώ και τη συνολική αξία της συναλλαγής να αγγίζει τα 0,7 δισ. ευρώ.
Προσφορές – μαμούθ περίπου 11 δισ. ευρώ, τον περασμένο Μάρτιο, συγκέντρωσε το ΤΧΣ για το 27% της Πειραιώς, με το δημόσιο να βάζει στα ταμεία του 1,3 δισ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 4 ευρώ ανά μετοχή και σε premium, ένα γεγονός που αποτέλεσε εξαίρεση στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς όλα τα αντίστοιχα placements είχαν γίνει σε discount.
Η αρχική δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ολοκληρώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, με τη μερική αποεπένδυση του Ελληνικού Δημοσίου, που διέθεσε το 30% σε επενδυτές, ενώ τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα ανήλθαν σε 784,7 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τα ομόλογα, οι προσφορές για τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων εντός του 2024, μαζί με τις επανεκδόσεις, ανέρχονται σε 74 δισ. ευρώ. Το Φεβρουάριο του 2024, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 4 δισ. ευρώ από νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου με απόδοση 3,478%, αισθητά χαμηλότερη από εκείνη της προηγούμενης αντίστοιχης διάρκειας.
Επιπλέον, το δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ από την έκδοση 30ετούς ομολόγου με απόδοση 4,241% και ισχυρό δείκτη κάλυψης, αποτυπώνοντας την ισχυρή ζήτηση κυρίως από διεθνείς επενδυτές.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, από τις αρχές του έτους, έχουν εκδώσει ομόλογα, συγκεντρώνοντας συνολικές προσφορές ύψους 20,8 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς ολοκλήρωσε επιτυχώς την τιμολόγηση Ομολόγου Μειωμένης Εξασφάλισης Tier 2 ύψους 650 εκατ., προσελκύοντας το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε τοποθέτηση ομολόγου ύψους 600 εκατ., με τη συναλλαγή να προσλαμβάνει προσφορές ύψους πάνω από 2,4 δισ.
Στις αρχές του 2024, η Eurobank προχώρησε σε έκδοση ομολόγου με συνολική ζήτηση 1,8 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερα εκρηκτική ήταν η ζήτηση για την έκδοση ομολόγου AT1 της Alpha Bank, με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν το ζητούμενο ποσό κατά περισσότερο από 8,3 φορές, ξεπερνώντας τα 2,5 δισ. ευρώ.
Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ της Alpha Bank, με τις προσφορές να υπερβαίνουν το 1,5 δισ.