Συναγερμός για τους δασμούς Τραμπ στην Ελλάδα: Ποια προϊόντα κινδυνεύουν

Συναγερμός για τους δασμούς Τραμπ στην Ελλάδα: Ποια προϊόντα κινδυνεύουν

Οι δασμοί Τραμπ απειλούν τις ελληνικές εξαγωγές προϊόντων, προκαλώντας ανησυχία στους παραγωγούς και εξαγωγείς. Ήταν μια δύσκολη νύχτα για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, η οποία επιδεινώθηκε από την ανακοίνωση οριζόντιων δασμών ύψους 20% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Αυτή η απόφαση διέλυσε τις ελπίδες αρκετών Ελλήνων εξαγωγέων ότι τα προϊόντα τους θα μπορούσαν να εξαιρεθούν. Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση των εξαγωγέων επιτραπέζιας ελιάς, οι οποίοι ανέμεναν την εξαίρεση, καθώς δεν υπάρχει αμερικανικό ανταγωνιστικό προϊόν. Δυστυχώς, η προσδοκία αυτή διαψεύστηκε.

Η αμερικανική αγορά απορροφά περίπου το 9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Το υπερβάλλον κόστος που προκύπτει από τους δασμούς θα επιβαρύνει κυρίως τους παραγωγούς, οδηγώντας σε δύσκολες ημέρες για τους αγρότες. Με τη παραγωγή να είναι συγκεντρωμένη στην ποικιλία Καλαμών, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις ελέγχουν το 50% της παραγωγής, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια των αγροτών.

Η κατάσταση είναι επίσης σοβαρή για την φέτα, η οποία έχει καταστεί ένα από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, η αμερικανική αγορά είναι μία από τις πιο δυναμικές αγορές για τη φέτα. Παρά την αύξηση των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, η επιβολή δασμών αναμένεται να πλήξει το εξαγωγικό momentum του προϊόντος, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναζητούν εναλλακτικές αγορές.

Αντίστοιχα, οι εξαγωγείς τυποποιημένου ελαιολάδου έχουν αντιμετωπίσει μείωση στις τιμές παραγωγού, κάτι που μπορεί να ελαχιστοποιήσει την επίδραση των δασμών. Εντούτοις, ο ανταγωνισμός από την Τουρκία, με χαμηλότερους δασμούς, μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση. Στην αγορά του κρασιού, οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες έχουν επενδύσει σημαντικά στην προώθηση του προϊόντος τους, με τις εξαγωγές τους να φτάνουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play