Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας: “Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεντρική Μακεδονία λόγω καταστροφών από τον παγετό”

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητά με σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας.

Ο ΣΒΕ υποστηρίζει ότι αποτελεί τον μοναδικό τρόπο στήριξης των αγροτών, μεταποιητών και διακινητών, μετά από την καταστροφή που προκάλεσε ο πρόσφατος παγετός στη Βόρεια Ελλάδα στο αγροτικό κεφάλαιο.

Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει «πρωτοφανή» την καταστροφή- έως και 100% στις αγροτικές καλλιέργειες-, που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κεντρική Μακεδονία,.

Το επίκεντρο ήταν Πέλλα και Ημαθία, κυρίως σε προϊόντα όπως ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια και ακτινίδια.

Όπως τονίζεται, η καταστροφή δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα στις μεταποιητικές βιομηχανίες – μέλη του ΣΒΕ που είναι εγκατεστημένες στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον ΣΒΕ και με βάση τις εκτιμήσεις γεωπόνων και παραγωγών «πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζημία της τελευταίας 20ετίας, η οποία συγκρίνεται μόνον με αυτή του 2003».

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας ξεκαθαρίζει ότι οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών πλήττουν την τοπική οικονομία ευρύτερα της ΠΚΜ, όπως και τις εξαγωγές της χώρας, επισημαίνοντας την σημασία του κλάδου παραγωγής κομπόστας στην εθνική οικονομία.

Άλλωστε, μόνον 15 βιομηχανίες που παράγουν κομπόστες, απλό ή συμπυκνωμένο χυμό ροδάκινου και βερίκοκου και κατεψυγμένο κύβο φρούτων, προμηθεύονται φρούτα από περισσότερες από 12.000 αγροτικές οικογένειες.

Στις συγκεκριμένες βιομηχανίες απασχολούνται περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι σε μόνιμη ή εποχιακή βάση, τη στιγμή που τα προϊόντα των βιομηχανιών αυτών εξάγονται σε ποσοστό 98%, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή στη Ελλάδα συναλλάγματος το οποίο κυμαίνεται ανάμεσα σε 400 και 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Δείτε επίσης: Δήμος Θέρμης: Rapid tests σε Βασιλικά και Τριάδι την ερχόμενη εβδομάδα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ