Συνεργασία ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών με το ΜΙΤ για καινοτόμες λύσεις πυρηνικής πρόωσης και εναλλακτικών καυσίμων

Συνεργασία ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών με το ΜΙΤ για καινοτόμες λύσεις πυρηνικής πρόωσης και εναλλακτικών καυσίμων

Ξεκινούν τον Απρίλιο στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις, προκειμένου τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα στην πορεία προς την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας με την υιοθέτηση ενός πρότυπου ναυτιλιακού καυσίμου αλλά και ενός μηχανισμού τιμολόγησης των εκπομπών από τα πλοία.

Την ίδια ώρα, μια νέα κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, επισημοποιήθηκε σε μια τελετή υπογραφής στο ΜΙΤ, στην Μασαχουσέτη, την περασμένη εβδομάδα, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των εκπομπών από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, μέσω της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Πρόκειται για την κοινοπραξία MIT Maritime Consortium, μια πρωτοβουλία συνεργασίας με έδρα το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), που συγκεντρώνει διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς από τη ναυτιλία, τη ναυτιλία και τις ωκεάνιες βιομηχανίες.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό θα πραγματοποιηθούν οι επικείμενες συνεδριάσεις ISWG-GHG-19 και MEPC 83 της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ. Η πρώτη συνάντηση στον ΙΜΟ θα επικεντρωθεί στα παγκόσμια πρότυπα καυσίμων και την εισφορά επί των αερίων του θερμοκηπίου (ISWG-GHG-19).

Θα ακολουθήσει μια τριήμερη διαρκής ομάδα εργασίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ενεργειακή απόδοση (ISWG-APEE 1), που θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση του δείκτη έντασης άνθρακα (CII) του ΙΜΟ.

Ο Δείκτης Έντασης Άνθρακα είναι το εργαλείο του ΙΜΟ για τη μέτρηση και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ενός πλοίου, που εκφράζεται σε γραμμάρια CO2 που εκπέμπονται ανά μεταφορική ικανότητα και ναυτικό μίλι.

Στη MEPC 83 της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν επίσης σε ένα φιλόδοξο σύνολο νέων μέτρων για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένου ενός παγκόσμιου προτύπου καυσίμων με μηδενικά και σχεδόν μηδενικά αέρια θερμοκηπίου, μαζί με μια εισφορά επί των εκπομπών των πλοίων που θα οδηγήσει σε μείωση τους και θα διασφαλίσει μια δίκαιη μετάβαση στο κλίμα για τη διεθνή ναυτιλία.

Μια νέα διεθνής συνεργασία ενώνει το MIT και ηγέτες της ναυτιλιακής βιομηχανίας προκειμένου να αναπτύξουν τεχνολογίες πυρηνικής πρόωσης, εναλλακτικών καυσίμων, στρατηγικών λειτουργίας με βάση τα δεδομένα και άλλα.

Σύμφωνα με το ΜΙΤ, περίπου 11 δισεκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων μεταφέρονται μέσω θαλάσσης κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου σε όγκο.

Σε διεθνές επίπεδο, ο στόλος της εμπορικής ναυτιλίας αριθμεί περίπου 110.000 πλοία και συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σημειώνεται ότι στα Ιδρυτικά Μέλη της ναυτιλιακής κοινοπραξίας του MIT συμμετέχουν ο αμερικανικός νηογνώμονας American Bureau of Shipping (ABS), η Capital Clean Energy Carriers Corp., και η HD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering.

Πρόκειται για μια συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας με κορυφαίους παράγοντες του ναυτιλιακού κλάδου, με στόχο την ανάπτυξη προηγμένων λύσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Αντιμετωπίζοντας τις επιβλαβείς εκπομπές του ναυτιλιακού κλάδου, η πρωτοβουλία υποστηρίζει τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση πλοίων σύμφωνα με τους στόχους απανθρακοποίησης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Τα μέλη του consortium στοχεύουν να διερευνήσουν νέα τεχνικά σχέδια που ανταποκρίνονται στις οικονομικές, τεχνολογικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις της εμπορικής ναυτιλίας.

Στην Capital Clean Energy Carriers Corp. ηγούμαστε της ανάπτυξης προηγμένων τεχνολογιών στον παγκόσμιο ναυτιλιακό κλάδο για μια πιο ενεργειακά αποδοτική, ασφαλέστερη και βιώσιμη ναυτιλία.

Loading

Play